691. Arachidowy sernik z ryżem

20 października



 Arachidowy* sernik z ryżem, figami i melasą z granatem
 * z PPB Original

Melasa z granatem to pyszny ciemnobrązowy sos z dodatkiem granatu oraz karmelu o intensywnym, słodko-kwaśnym smaku. Nadaje autentycznego arabskiego charakteru sałatkom, mięsom i deserom. 

Zastosowanie w kuchni: 

- tworzy arabski duet idealny z tahini 
- jego słodki smak dodaje głębi świeżym sałatom 
- ma szerokie zastosowanie w przygotowaniu deserów i ciast 
- rozcieńczony tworzy pyszne, orientalne napoje 


ARACHIDOWY SERNIK Z RYŻEM
/przepis własny/

300 g twarogu sernikowego
łyżka syropu daktylowego
szczypta soli
20 g semoliny
mleko do konsystencji
jajko
pół woreczka ugotowanego ryżu pełnoziarnistego
świeża figa

Twaróg zmiksować z jajkiem, syropem i melasą na gładką masę. 
Dodać sól, mąkę arachidową i semolinę. Ponownie zmiksować.
Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać trochę mleka.
Ryż wymieszać z masą serową za pomocą łyżki.
Przelać do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry figę.
Piec około 30 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie wyjąć, lekko ostudzić i podawać.

Smacznego!





You Might Also Like

6 komentarze

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj