669. Kawowe kluski kładzione + kruchy placek ze śliwkami!

28 września

Najlepsze kluski kładzione, jakie do tej pory udało mi się zrobić. I tyle :)

 Kokosowo*-owsiano-kawowe** kluski kładzione na naturalnym mleku sojowym podane z malinami
 * z mąką kokosową
** z kawą orkiszową z cykorią 


A na niedzielę - obowiązkowo ciasto!

 Kruchy placek ze śliwkami i ekologicznym cukrem trzcinowym Symbio

KAWOWO-KOKOSOWE KLUSKI KŁADZIONE
/PRZEPIS WŁASNY/

mały dojrzały banan (ok. 80 g)
35 g mąki pszennej graham
łyżeczka kawy orkiszowej z cykorią (Bioline)
szczypta soli
małe jajko


Banana rozgnieść widelcem. Dodać jajko, sól, kawę oraz obie mąki. 
Wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników. 
Mleko zagotować, kluski nabierać czubkiem łyżki i "spychać" je do gotującego się mleka. 
Ciasto powinno być gęste, z trudem spływać z łyżki po jej odwróceniu.
Po uformowaniu klusek gotować ok. 4 minut na małym ogniu. 
Przelać do miseczki i podawac z ulubionymi dodatkami (u mnie suszona żurawina).

Smacznego!

You Might Also Like

11 komentarze

  1. Moje kluski nie zawsze są takie fotogeniczne i apetyczne jak te Twoje! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja wpadam na ciacho i przy okazji może załapie się na kluchy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak klusek musiał być idealny po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tym kawowym dodatkiem. Tak sobie myślę, że można by je w ogóle na mlecznej kawie zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpadłabym na to ciacho do Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawowe? To coś dla mnie :d

    OdpowiedzUsuń
  7. Kawowe? To coś dla mnie :d

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj