665. Wegański placek z kaszy gryczanej!

24 września

 Wegański placek z kaszy gryczanej i serka sojowego z nasionami chia, śliwką i cukrem pudrem trzcinowym podany z domowym sojowym serkiem malinowym wymieszanym z olejem lnianym LenVitol® i kiwi






LenVitol® - olej lniany tłoczony na zimno, 500mlOlej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfalinolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6) należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 2 g kwasu alfalinolenowego (ALA) i dziennego spożycia 10 g kwasu linolowego (LA).


You Might Also Like

6 komentarze

  1. Pysznie! I bardzo zdrowo. Ostatnio Mama mnie przekonuje do stosowania oleju lnianego i powoli zaczynam się przyzwyczajać do jego smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takim plackiem na pewno można się najeść, świetny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj