663. Amarantusowe ciacho!

22 września





To chyba najszybsze pieczone ciasto jakie istnieje! 
Kilka minut przygotowania i tylko 15 minut pieczenia. 
Pyszne i zdrowe - z poppingu z amarantusa i mleka zbożowego, a do tego podane z owocami lata.
 Do powtórzenia! :)


 Amarantusowe ciastko na mleku zbożowym podane z sosem arachidowym, truskawkami, malinami, poziomkami i bazylią





AMARANTUSOWE CIASTKO NA MLEKU ZBOŻOWYM
/przepis własny/

60 g poppingu z amarantusa
duże jajko
ok. pół szklanki mleka zbożowego (u mnie Joya)
łyżka cukru z kwiatu kokosa (jest mniej słodki od białego cukru)
szczypta soli
łyżka mąki amarantusowej (można użyć dowolnej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka stopionego masła ghee (lub dowolnego tłuszczu; 
Uwaga: pominięcie może spowodować, że ciasto będzie zbyt suche)

Popping wymieszać z mąką, jajkiem, solą i cukrem. 
Dodać mleko zbożowe i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. 
Na koniec dodać stopione masło i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec około 15 minut do zrumienienia.
Wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe.

Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Sos wygląda obłędnie :)
    Nominowałam Cię do zabawy - szczegóły u mnie na blogu, zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Można się do Ciebie kiedyś wprosić na śniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj