643. Dyniowe donuty z kaszy jaglanej!

01 września

Jedno z najlepszych śniadań w ostatnim czasie - bez wątpienia. Mąka arachidowa nadała cudownego, orzechowego zapachu, dynia - delikatnej, maślanej nuty, a dzięki kaszy jaglanej donuty były bardzo sycące... i bardzo zdrowe! Jako dodatek podałam wyjątkowo słodką figę (którą uprzednio sparzyłam wrzątkiem), dorodne maliny oraz serek naturalny z inuliną z agawy. No właśnie, a co to takiego ta inulina? To rozpuszczalny błonnik i naturalny prebiotyk, dobry dla flory bakteryjnej w organizmie. Smak inuliny ocenia się na 1/10 słodyczy cukru, więc jest lekko słodka. Można jej używać jako dodatek do fermentowanych produktów mlecznych, wypieków (poprawia strukturę ciast) oraz zagęszczania (zamiast mąki). Ja właśnie użyłam jej do lekkiego zagęszczenia serka, który z natury był dość rzadki (a takich nie lubię!) :P


Dyniowo - fistaszkowe donuty z kaszy jaglanej podane z malinami, figą i serkiem naturalnym z inuliną bio z agawy




DYNIOWE DONUTY Z KASZY JAGLANEJ
/przepis własny/
/1 porcja/

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (120 g)
ok. 80 g puree z dyni
2 łyżki mąki jaglanej
łyżka mąki arachidowej
szczypta soli
łyżka syropu daktylowego
cynamon i mielone goździki
łyżeczka stopionego masła ghee
jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie mokre składniki wymieszać za pomocą miksera.
Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy i ponownie zmiksować.
Piec w porządnie rozgrzanym urządzeniu do wypieku donutów około 7 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

ENGLISH VERSION:

Pumpkin donuts with millet 
/ own recipe / 
/ 1 serving / 

4 tablespoons of cooked millet (120 g)
approx. 80 g of pumpkin puree
2 tablespoons of millet flour
1 tablespoon of PPB
pinch of salt
1 tablespoon of date syrup
cinnamon and ground cloves
1 teaspoon of melted ghee butter
1 egg
1/3 teaspoon of baking powder

All wet ingredients mix well.
Add both flours, baking powder and spices and mix again.
Bake in a preheated donut maker for about 7 minutes.
You can also bake using a donuts form in the oven, but for a longer time.
Serve with your favorite toppings.

***
A przede mną... ostatni miesiąc wakacji! Trzeba go wykorzystać jak najlepiej :)

You Might Also Like

17 komentarze

  1. Jeju, jakie idealne śniadanie! Pysznie, zdrowo, kolorowo :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale przepiękne śniadanie. Z dynią, malinami i figami to jak dla mnie zrobione, tylko nie w moim brzuchu wylądowało :(

    OdpowiedzUsuń
  3. tak kolorowo na twoim talerzu - jesień w zestawieniu z latem! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie no ja ewidentnie poproszę przepis- kasza jaglana, dynia! ładnie proszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny post! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Maliny bardzo fajnie wyglądają w towarzystwie dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłaś wszystko to co na zdjeciu? Spora porcja Ci wyszla, no chyba ze tylko tak wygląda 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dyniowe (podobnie jak z ciecierzycy lub fasoli) donuty zawsze wychodzą mi w podwójnej liczbie :)

      Usuń
  8. Tymi donutami strasznie kusisz! Jeszcze w tylu wersjach smakowych, takie fajne kombinacje można tutaj spotkać :) Aż mogłabym iść do sklepu i bez wahania kupić takie urządzenie, co te cudeńka robi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha z kasza jaglana i dynia porywam *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale one śliczne! :)
    No i dynia plus fistaszki to cudowne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie przestanę się zachwycać tymi twoimi donutami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zazdroszczę Ci tego sprzętu do donutów!

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj