639. Omlet na czekoladowym deserze sojowym

28 sierpnia

Czekoladowego nie robiłam bardzo długi czas i teraz wiem, że to był błąd! Puszysty, słodki i bardzo sycący. Jako dodatek podałam słodkie borówki, lekko kwaskowy sos mleczny na bazie jogurtu oraz suszone wiśnie, które świetnie komponują się z czekoladą. Pycha!



Omlet na czekoladowym deserze sojowym podany z sosem mlecznym, borówkami i suszonymi wiśniami







OMLET NA BAZIE DESERU SOJOWEGO
/przepis własny/

2 jajka
30 g semoliny (można zastąpić inną)
szczypta soli
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie czekoladowego deseru sojowego Alpro
łyżeczka ciemnego syropu z agawy (może być inne słodzidło)
tłuszcz do smażenia (u mnie masło ghee)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i odstawić na min. 15 minut. 
Patelnię porządnie rozgrzać i dokładnie natłuścić.
Przelać masę na patelnię, zmniejszyć ogień na minimum i smażyć około 7 minut. 
Gdy boki się zetną (masa na górze może być jeszcze płynna), ostrożnie przewrócić za pomocą szerokiej łopatki na drugą stronę.
Smażyć jeszcze około 2-3 minut.
Po tym czasie przełożyć na talerz, udekorować i podawać.

Smacznego!

 Ten przepis bierze udział w urodzinowym konkursie u Veggie :)

You Might Also Like

29 komentarze

  1. O mamuniu! :O
    Uwielbiam twoje omlety, robisz chyba najgrubsze omlety jakie widziałam w życiu :D Zrób mi kiedyś takiego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żaden problem, jakbyś kiedyś przyjechała nad morze... to mogę Ci takiego usmażyć :)

      Usuń
  2. Toż to wcale nie wygląda jak omlet! To wygląda niemal jak biszkopt piękny i wyciągnięty z piekarnika! Zdecydowanie robisz najlepsze omlecie na świecie. Naprawdę lepszych nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest omlet? myślałam że ciasto czekoladowe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podaj dokłądny skłąd tego omletu i przygotowanie, będę wdzięczna

      Usuń
  4. Dlaczego Twoje omlety zawsze są takie puszyste i idealne!? Czary? :P

    OdpowiedzUsuń
  5. mamo, przecież to się nadaje na przekrojenie na 3 części i zrobienie tortu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mistrzyni omletów! :)
    Tego się nie da powtórzyć! Tak potrafisz chyba tylko Ty :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawie do sufitu! :) Zdradź choć przepis... <3

    OdpowiedzUsuń
  8. :O Twoje omlety są mistrzowskie, brak mi słów! jak ciasto, taaakie wysokie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogłabyś robić torty z omletów, jaka oszczędność czasu w pieczeniu biszkoptów! :p

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje omlety są rewelacyjne ! A ten wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie no, nie wierzę. To nie może być omlet! Wygląda jak jakiś najprawdziwszy czekoladowy biszkopt. Jak już dziewczyny wspomniały na górze - nadaje się na tort! :D
    Jesteś genialna, naprawdę! Mistrzyni omletów :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ty nie robisz omletów, to są ciasta z patelni!! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Podziwiam Twoje omlety za każdym razem i łapię się za głowę jak to w ogóle możliwe, że takie puszyste i grube Ci rosną :D Królowa omletów bez dwóch zdań! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jesteś niesamowita! Nigdy nie widziałam tak wspaniale pulchnego, grubaśnego omleta!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki grubas, myślałam że to ciasto :O
    jesteś zdecydowanie królową omletów!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mistrzyni i królowa omletów jestem pełna podziwu *.*

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy smazac omlety przykrywasz patelnie w ktoryms momencie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Kiedyś przykryłam i opadł :/

      Usuń
  18. jaki grubaśny!! jak torcik prawie!! i takim to bym się chyba najadła- mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. czym można zastąpić semolinę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z powodzeniem sprawdzi się zwykła mąka pszenna, pełnoziarnista lub graham. :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj