628. Pieczona ricottowa owsianka + ciasto z borówkami!

17 sierpnia



Pieczona ricottowa owsianka z masłem migdałowym, borówkami i blanszowanymi migdałami podana z wiśniową frużeliną
Gebackene Haferflocken mit Ricotta, Mandelbutter, Blaubeeren und geschälte Mandeln serviert mit Kirschsauce






Kukurydziano-ryżowe ciasto bezglutenowe z borówkami i wanilią słodzone syropem z agawy


PIECZONA RICOTTOWA OWSIANKA Z BORÓWKAMI
/przepis własny/

100 g ricotty
jajko
łyżka cukru trzcinowego
garstka migdałów blanszowanych
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do natłuszczenia kokilki
garść borówek
4 łyżki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
łyżeczka masła migdałowego

Ricottę zmiksować z jajkiem, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić do napęcznienia. Nastepnie połączyć z ricottową masą.
Dodać borówki i migdały, wymieszać.
Do natłuszczonej kokilki przelać masę i piec około 35 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie wyjąć, udekorować frużeliną i podawać.

Smacznego!


BAKED RICOTTA OATMEAL CAKE 
/ recipe own / 

100 g  of ricotta cheese
1 egg
spoon of cane sugar
a handful of blanched almonds
pinch of salt
1/3 teaspoon baking powder
ghee butter
handful of blueberries
4 tablespoons of oat flakes (in my gluten-free)
teaspoon of almond butter

Ricotta mix with egg, sugar, salt and baking powder. Oat flakes pour with boiling water to their level and set aside until absorb all the water. Then combine with ricotta mass.
Add blueberries and almonds and mix again.
Pour the mixture into a greased with ghee butter dish and bake for about 35 minutes at 180 degrees.
After this time remove, decorate with jam and serve.

Enjoy your meal!



You Might Also Like

11 komentarze

  1. Skusiłabym się na kawałek tego ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie to tak przyjść do nas z takim ciastem i nie zostawić nam przepisu? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto wygląda świetnie! przyłączam się do pytania o przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja także czekam na przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja jestem zakochana w ricottowej owsianie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jedna z moich ulubionych pieczonych owsianek! lekka i bardzoooo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, jedna z najlepszych wersji pieczonej owsianki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealna pieczona owsianka!
    Mogę prosić przepis na ciacho, wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym podała, ale robiłam na oko... tak z 350 g mąki kukurydzianej i ryżowej pół na pół, 3 jajka, maślanka do konsystencji (gęstsza niż na naleśniki), szklanka syropu z agawy, pół szklanki oleju rzepakowego, dwie łyżki ekstraktu z wanilii. Do tego borówki na wierzch obficie posypane cukrem z kwiatu kokosa. Piekłam około godziny w 180 stopniach. :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj