626. Bezglutenowa kokosowa owsianka!

15 sierpnia

Dzisiaj zaserwowałam sobie zapomnianą już praktycznie owsiankę. To niesamowite, ale ostatnio jadłam ją niecały miesiąc temu. Deszczowa aura i nowa miseczka zachęciły mnie jednak do ugotowania gęstej, rozgrzewającej i mocno kokosowej owsianki. Bez wątpienia plusem tego typu śniadań jest fakt, że... nawet długo po zrobieniu zdjęć pozostają gorące. :) Polecam dodawać do takich parujących miseczek oleju, który wzbogaci je w witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3. Ja po raz pierwszy wypróbowałam dzisiaj kolejny olej z serii Omega Color - Omega Blue. Jest to mieszanka olejów o smaku lekko prażonych orzechów włoskich, która została uzupełniona o doskonały dla zdrowia DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Przy codziennym spożyciu 250 mg DHA przyczynia się on do utrzymania prawidłowej funkcji mózgu i funkcji wzrokowej. W celu zachowania właściwości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega Blue zawiera witaminę E z kiełków pszenicy i olej słonecznikowy. 

W jego skład wchodzą: olej lniany, olej z łagodnie prażonych orzechów włoskich, olej słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy oraz - najciekawszy - olej z morskich mikroalg Ulkenia, dzięki któremu Omega Blue zawiera wyżej wspomniany DHA. Wszystkie z wymienionych są składnikami ekologicznymi, a produkt zawiera certfikat BIO.

Według mnie olej świetnie nadaje się nie tylko do słodkich, ale i do słonych potraw. Delikatnie orzechowy posmak świetnie będzie komponował się z naleśnikami i makaronami, a przede wszystkim z sałatkami. Bez wątpienia świetnie sprawdzi się jako polewa do lodów (koniecznie wypróbujcie!)

 Owsianka z bezglutenowych płatków owsianych gotowana na mleku ryżowym z mąką kokosową podana z borówkami, jogurtem greckim, musem z truskawek oraz olejem Omega Blue


You Might Also Like

14 komentarze

  1. ten olej to kopalnia zdrowia, pyszne śniadanie (:
    pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. bez owsianki aż miesiąc bym nie wytrzymała, ale po takim okresie czasu to po prostu musi smakować nieziemsko - tym bardziej przyrządzona w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna zawartość tej miseczki! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mus z truskawek! Takie wspomnienie lata, które już odchodzi ;) I śliczna miseczka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Miesiąc bez owsianki? Jak Ty to zrobiłaś?! :D
    Olej samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przepadam za miseczkowymi śniadaniami :)

      Usuń
  6. Boziu, robisz mi smaka. Nie jadłam owsianki tyle czasu, bo nie mogę dorwać bezglutenowych płatków.
    Ps. piękna miseczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam firmy Provena :)

      Usuń
    2. Provena najlepsza, ale również w Almie mają bardzo smaczne bezglutenowe płatki :)

      Usuń
  7. strzał w 10 idelnie sie prezentuje <3 !

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj