620. Puszyste pancakes kokosowo-brzoskwiniowe!

09 sierpnia

Puszyste, mocno kokosowe, z soczystymi owocami w środku. Takie lubię najbardziej :) Pierwszy raz spróbowałam też uprzednio namoczone suszone brzoskwinie dodać do ciasta i zblenderować. Dzięki temu placki zyskały ciekawy, brzoskwiniowy smak. Polecam!

Brzoskwiniowe pancakes owsiano-kokosowe nadziane truskawkami podane ze śliwką, jeżynami, truskawką, mascarpone i cukrem pudrem trzcinowym
Pfirsich - Kokos Pfannkuchen mit Erdbeeren serviert mit Pflaumen, Brombeeren, Erdbeeren, Mascarpone und Puderzucker



BRZOSKWINIOWE PLACUSZKI Z MĄKI KOKOSOWEJ
/PRZEPIS WŁASNY/

40 g mąki owsianej razowej
25 g mąki kokosowej
ok. 120-160 ml mleka (mąka kokosowa jest bardzo chłonna!)
szczypta soli
małe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru z kwiatu kokosa
łyżeczka oleju kokosowego
truskawki do nadziania

Brzoskwinie namoczyć w wodzie i zostawić na noc (można tez zalać wrzątkiem, wtedy nie trzeba tak długo czekać).
Mąki umieścić w blenderze, dodać sól, jajko, proszek, cukier i olej. Następnie dodać na początek 100 ml mleka i zmiksować na gładką masę.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać jeszcze trochę mleka.
Namoczone brzoskwinie pokroić, dodać do ciasta i ponownie zmiksować.
Dodać jeszcze mleka jeśli będzie to konieczne (u mnie było :))
Jeszcze raz zmiksować.
Truskawki pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta.
Patelnię rozgrzać i łyżką nakładać placki. 
Smażyć na małym ogniu około 4 minut z jednej strony i około 2 minut z drugiej. 
Zdjąć z patelni, udekorować i podawać póki ciepłe.

Smacznego!

ENGLISH VERSION:

Peach coconut flour pancakes
/ OWN RECIPE /

40 g of wholemeal oat flour
25 g of coconut flour
approx. 120-160 ml of milk (coconut flour is very absorbent!)
pinch of salt
1 small egg
1/3 teaspoon of baking powder
teaspoon of sugar
teaspoon of coconut oil
strawberries
2 dried peaches

Peaches soak in water and leave for the night (you can also pour them with boiling water, then you do not have to wait so long).
Put the flour in a blender, add salt, egg, baking powder, sugar and oil. On the beginning add 100 ml of milk and blend until smooth.
If the dough is too thick, add a little more milk.
Soaked peaches cut into small pieces and add to the dough. Mix again.
Add more milk if necessary and mix.
Strawberries cut into small cubes and add to the dough.
Heat a frying pan and form pancakes with a spoon.
Fry over low heat for 4 minutes on one side and about 2 minutes on the other.
Remove from the pan, decorate and serve while warm.


Enjoy!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Bukiet dodatków :) I pyszne placki...muszę jakieś niedługo usmażyć, bo dawno nie jadłam :<

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała wykorzystać ten patent ze zblendowanymi owocami suszonymi, bardzo mis ie spodobało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj puszyste i to nawet bardzo! i te jeżyny tak ładnie wyglądają osypane pudrem (:

    OdpowiedzUsuń
  4. jak apetycznie wygląda :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne, puszyste i z pysznymi dodatkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. po prostu idelanie co tu wiecej mowic :) !

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj