605. Donuty z mozarellą!

26 lipca

Czyli pyszna powtórka tych placków, tyle że w innej formie. Rozpływająca się, mleczna mozarella, wanilia, kardamon i syrop z agawy dodany do ciasta. Wszystkie te składniki stworzyły pyszne, sycące śniadanie! Zrobię je na pewno jeszcze nie raz!




 Pszenno-żytnie donuty z mozarellą, kardamonem, wanilią i syropem z agawy podane z sosem z melona, melonem, borówkami i cukrem pudrem trzcinowym




DONUTY Z MOZARELLĄ
/przepis własny/
/1 porcja/

Składniki:

30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g mąki żytniej razowej
szczypta soli
jajko
60 g jogurtu naturalnego
ok. 5 kuleczek mini - mozarelli przekrojonych na pół
szczypta kardamonu
odrobina startej laski wanilii
łyżka syropu z agawy
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z jajkiem, dodać jogurt, sól i syrop. Na koniec dodać przyprawy, proszek do pieczenia i pokrojoną mozarellę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Foremki napełniać do połowy wysokości, piec około 5 minut w dobrze nagrzanym i natłuszczonym wypiekaczu.
Po tym czasie wyjąć, udekorować i podawać.

Smacznego!






You Might Also Like

8 komentarze

  1. Wow, wyglądają pysznie! Naprawdę :-) Z chęcią bym takiego jednego porwała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię serów, ale ogólnie rzecz biorą te donuty to ciekawe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany ale bym takie dounty zjadła :D
    i ten sos *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Mazarella w srodku? Genialne!

    OdpowiedzUsuń
  5. zajefajne te donutki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe :) Nigdy nie jadłam mozzarelli na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! Bardzo ciekawy pomysł na dodatek mozzarelli :)
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj