587. Miodowy omlet jaglany!

08 lipca

Stęskniłam się za omletami...
A dzisiejszy mogę zaliczyć do tych najulubieńszych. 
Cały dzień był taki skwar, że nawet we Włoszech takiego nie było. No przynajmniej nie było tak parno.
A dziś obkupiłam się w warzywa i owoce sezonowe. Dwa kilogramy truskawek, kilogram czereśni, kilogram borówek i pół kilograma czerwonej porzeczki. A wychodząc z psem godzinę temu zaopatrzyłam się również w maliny. Nic tylko się teraz zajadać! Bo następne dopiero za rok :)

 Omlet z płatków jaglanych i mąki jaglanej podany z lodowym musem bananowo-śmietanowym i truskawkami
Omelette mit Hirseflocken, cremigen Bananen-Mousse und Erdbeeren serviert







OMLET JAGLANY
/1 PORCJA/
/przepis autorski/

Składniki:

2 jajka
łyżeczka stopionego masła
40 g płatków jęczmiennych
łyżka miodu
15 g mąki jaglanej
kilka kropel aromatu rumowego
1/3 łyżeczki sody
sól

Przygotowanie:

1. Płatki zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić na 5 minut. Na początek polecam zalać około 0,5 cm ponad ich poziom, później ewentualnie dolać więcej wrzątku.
2. Jajka zmiksować z płatkami, miodem drahimskim, aromatem i odrobiną soli.
3. Odstawić na co najmniej 15 minut.
3. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
4. Smażyć na średnim, a następnie małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
7. Zdjąć z patelni, udekorować serkiem i owocami.

Smacznego!






You Might Also Like

15 komentarze

  1. Proszę o przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego ja nie potrafię smażyć takich omletów!? Twój jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, też kiedyś nie potrafiłam :)

      Usuń
  3. Taka głupia prośba, mogłabyś sfotografować i pokazać swoją patelnię na której smażysz omlety? :P

    OdpowiedzUsuń
  4. ach te Twoje mistrzowskie omlety :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny omlet! Mi to chyba nigdy taki nie wyjdzie :p

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie się prezentuje ten omlet! :)
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle mega puszysty, dopada mnie zazdrość! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj tak, korzystajmy z letnich owoców, póki się da, później będziemy tęsknić przez kolejne pół roku :)
    omlet cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj