580. Pierogi z truskawkami na bis!

17 czerwca

W końcu mam JAGODY!

A do wyjazdu coraz bliżej... nie mogę się już doczekać piątku!

 Pełnoziarniste pierogi z truskawkami i konfiturą jeżynowo-malinową podane z jagodami, truskawkami i jogurtem kokosowym*


 * z mąką kokosową i cukrem z kwiatu kokosa



***
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
/1 porcja/

45 g mąki pełnoziarnistej
35 g mąki pszennej graham
szczypta soli
żółtko
cukier kokosowy
60-70 ml ciepłej wody
łyżeczka oleju kokosowego
8 małych truskawek
Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać wody, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
 Odłożyć na około 15 minut i  przygotować nadzienie.
Truskawki umyć i posypać cukrem kokosowym, lekko oprószyć mąką.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać po truskawce, odrobinie konfitury i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody. 
Wyjmować po około 4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


You Might Also Like

6 komentarze

  1. Maliny, jagody, truskawki, jogurt, pierogi! Kwintesencja lata :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jagody dają tyle szczęścia! zresztą nie tylko one, bo kiedy widzę letnie owoce od razu się szeroko uśmiecham i czuje radość! :) tak samo jak na widok twoich pięknych pierogów!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądaja pysznie więc zasluguja na nie jeden bis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. truskawki, jagody, pierogi.. nooo, boski poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności, nie ma nic lepszego latem:)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj