573. Donuty z masy makowej!

10 czerwca

Po niedzielnym pieczeniu ciasta i muffinek zostało trochę masy makowej. Co więc z niej zrobić? Padło więc na donuty. Nie dosładzałam już ich dodatkowo, zamiast cukru do ciasta dodałam drobno pokrojoną figę. Dzięki drożdżom porządnie wyrosły, no a przede wszystkim były pyszne! Zdecydowanie do powtórzenia - czy to w formie donutów, czy kluseczek :)


Figowe donuty z masy makowej podane z domowym serkiem waniliowym, czereśniami i truskawkami
Donuts mit Mohnmasse und Feigen mit hausgemachter Vanillecreme Quark, Kirschen und Erdbeeren serviert


A dziś na obiad... był drożdżowy omlet na wytrawnie!


DONUTY Z MASY MAKOWEJ
/przepis własny/

60 g mąki (u mnie 40 g owsianej i 20 g amarantusowej)
70 g masy makowej
jajko
1/2 łyżeczki suszonych drożdży
pokrojona w drobną kostkę i namoczona figa
olej kokosowy do natłuszczenia formy

Wszystkie składniki oprócz oleju zmiksować na gładką masę.  Odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie piec w dobrze nagrzanym i natłuszczonym opiekaczu około 5 minut.

Donuts with poppy mass
/ own recipe / 

60 g of flour (40 g of oat flour and 20 g of amaranth flour) 
70 g of poppy mass
one egg 
1/2 teaspoon of dried yeast 
cut into small pieces and soaked fig 
coconut oil for greasing the form

All ingredients except oil, mix until smooth. Let stand for about 40 minutes in a warm place. 
After this time, bake in a well-heated and greased toaster for about 5 minutes.

Enjoy!

You Might Also Like

5 komentarze

  1. twoje donuty jak zawsze genialne! :) a ten omlet drożdżowy też zachwyca - wszystko takie puszyste, a to uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest masa makowa, pachnie mi Świętami, nic na to nie poradzę. Sama zresztą niedawno jadłam coś na kształt kutii. ;) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. za kazdym razem zachwycasz <3 !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe :) Spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj