563. Omlet z serka wiejskiego!

28 maja

Do tego omletu przymierzałam się długi czas - nie byłam pewna, czy się uda. Jednak wszelkie obawy były zbędne, bo wyszedł puszysty, sycący i po prostu przepyszny! Urósł wysoki na tyle, że mogę go postawić na drugim podium (3,7 cm wysokości; na pierwszym jest omlet fasolowy - 4,2 cm). Do powtórzenia za jakiś czas :)

A nasze polskie truskawki są tak słodkie, że w połączeniu z syropem klonowym, którego użyłam do posłodzenia ciasta, sprawiły, że nie trzeba było już żadnych dosładzaczy!



 Klonowy omlet z serka wiejskiego i mąki kokosowej smażony na oleju kokosowym podany z truskawkami i bazylią





OMLET Z SERKA WIEJSKIEGO
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/

100 g gęstego serka wiejskiego
40 g mąki kokosowej (używam nieodtłuszczonej)
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) 
łyżeczka miodu drahimskiego

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Należy przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!


You Might Also Like

29 komentarze

  1. O matko, jaki grubaśny! :D haha cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje śniadania są obłędne !!! nie dość, że wyglądają perfekcyjnie to zawsze są kolorowe. Nawet jak stanęłabym na rzęsach to nawet w 1/10 nie uda mi się odtworzyć żadnego z Twoich posiłków. :D
    Pozdrawiam Cię gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego grubaska jeszcze nie widziałam! *-*
    mistrzyni z Cibie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosze podaj przepis...

    OdpowiedzUsuń
  5. można przepis? :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Omlet wygląda przepysznie:) i bardzo ładnie urósł;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie cuda tworzysz, a przepisami się nie dzielisz. Wstyd ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dzień nie mam zbyt wirle czasu, uzupełnię póznym wieczorem :) teraz z kom. piszę :)

      Usuń
  8. Moje omlety nigdy tak nie wyrastają :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też kiedyś tak nie rosły - kwestia wprawy :)

      Usuń
  9. PADŁAM! na pewno to nie jest biszkopt z piekarnika? ;D
    FENOMENALNY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niee :) biszkoptu nie robilam, moze kiedys sie skusze :)

      Usuń
  10. To nie jest omlet! To jest jakieś ciacho! Serio, gdybyś nie napisała, że to omlet nigdy bym nie powiedziała, że to on. Taki grubas to mistrzostwo świata :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł! A jak wygląda cudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tobie omlet po prostu nie może się nie udać! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wow! (za każdym razem to powtarzam, jak widzę twoje omlety) mistrzostwo po prostu! nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jejku, ale Ci wyrósł super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. czy z mąką pełnoziarnistą tez by wyszedł?;>

    OdpowiedzUsuń
  16. Omlecik z serka wiejskiego, jak najbardziej na TAK! Juz gościł kiedyś w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj