557. Sernik gryczany!

20 maja

 Sernik gryczany z ekologicznym kakao i daktylami nadziany powidłami śliwkowymi i orzechami pecan


SERNIK GRYCZANY
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/

50 g kaszy gryczanej (pół woreczka)
szczypta soli
łyżeczka pasty waniliowej
łyżka kakao
łyżka cukru pudru trzcinowego
duża łyżka powideł śliwkowych
jajko
kilka orzechów pecan
kilka daktyli
125 g twarogu mielonego (pół kostki)

Kaszę przepłukać, ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez calą noc) rozdrobnić za pomocą widelca z twarogiem, jajkiem, solą, cukrem i pastą waniliową.
Dodać kakao i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Część masy przelać do kokilki, włożyć powidła, orzechy i część daktyli, przykryć pozostałą częścią.
Na wierzchu ułożyć pozostałe pokrojone daktyle.
Zapiekać przez ok. 25 minut (u mnie tryb "ciasto")
Ostudzić i podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

14 komentarze

  1. bardzo apetycznie zgrane smaki! :) od razu nabiera się ochoty na sernik, daktyle i pekany :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiejszy sernik zupełnie nie prezentuje się jak sernik, ale bynajmniej nie w negatywnym tego słowa znaczeniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał być rewelacyjny! Nawet nie próbuję sobie tego smaku wyobrazić... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! I to w dodatku z powidłami śliwkowymi:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. nawet nie wyobrażam sobie jak musiał bosko smakować!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyczuwam coś glutenfree <3 można prosić o przepis? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy odrobinie wolnego czasu uzupelnie post o przepis :)

      Usuń
  7. Ale jak to przygotować, bo wygląda cudnie..tylko jak ? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję pomysłu, na pewno jest smaczny .xx

    OdpowiedzUsuń
  9. widzę PROGRES w fotkach bo wyglądaja MEGA profesjonalnie

    OdpowiedzUsuń
  10. A przepisu możemy się spodziewać? :) Bo podrażniłaś moje kubki smakowe i co dalej?? ;)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj