548. Omlet sernikowo-budyniowy

07 maja

 Omlet słodzony syropem daktylowym na twarożku kanapkowo-sernikowym i bezglutenowym budyniu morelowym podany z ananasem i kandyzowanymi kwiatami hibiskusa




OMLET SERNIKOWO-BUDYNIOWY
(przepis autorski)
 /1 porcja/

125 g twarożku kanapkowo-sernikowego

2 łyżki mąki żytniej razowej

2 łyżki budyniu bezglutenowego o smaku morelowym

łyżeczka syropu daktylowego

szczypta kardamonu

2 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka oleju kokosowego


Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Ostawiamy na 15 minut. Patelnię porządnie rozgrzewamy i smażymy około 7 minut z każdej strony na małym (!) ogniu. Omlet ładnie się przewraca, także wystarczy użyć łopatki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

You Might Also Like

17 komentarze

  1. o jakiej średnicy jest Twoja patelnia na omlety? :)
    mi nigdy takie grube nie wychodzą :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadałam już tutaj: http://poraneknaslodko.blogspot.com/p/omlety.html

      W galerii można zauważyć, że nie zawsze wychodzą takie grube - to zależy od szczęścia :) W każdym razie mam zawsze porządnie rozgrzaną patelnię, a ciasto odstawiam na 15 minut żeby składniki dobrze się połączyły. :)

      Usuń
    2. To nie ubijasz białek ?

      Usuń
    3. Nie. :) Wtedy nie opada :)

      Usuń
  2. Jejciu ale grubiutki! Myślałam, że to serniczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łaaaallle gruby! Jesteś mistrzynią :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super i jak pięknie sie prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zakupić taką patelnie koniecznie , żeby mi takie cuda wychodził ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wierzę, że to nie jest ciacho z piekarnika! No nie wiem jak takie cuda ci mogą wychodzić z patelni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Omlet był tak zbity, że na koniec jeszcze postawiłam go w pionie i obracałam, żeby boki się przypiekły. Był tak wysoki, że obawiałam się czy w środku nie będzie surowy. Stąd ten równy brzeg :)

      Usuń
  7. jeżeli sernikowy, to musze go koniecznie zrobic :o

    OdpowiedzUsuń
  8. wow! wygląda jak ciasto, nie omlet! gruby jak zawsze :) zresztą też musi być smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mogłabym poprosić o przepis ?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak ciasto! masz rękę do tych omletów :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj