537. Wegańskie gofry!

25 kwietnia

Wegańskie gofry były pierwszymi goframi, jakie kiedykolwiek zrobiłam, a było to ponad rok temu. Dziś postanowiłam przypomnieć sobie ich smak... i wiecie co? Są znacznie lepsze od tych jajecznych! Nawet mój tata, będąc w moim wieku, piekł sobie wyłącznie takie! Także jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, szczerze polecam :) Wychodzą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, a w dodatku pięknie odklejają się od gofrownicy i nie trzeba dodawać proszku do pieczenia ani sody... a pieką się tylko dwie minuty! Niemożliwe? A jednak!


 Wegańskie gofry z mąki kokosowej i pszennej podane z suszonym ananasem, bananem, wiórkami kokosa, owocami leśnymi i jogurtem waniliowym z dodatkiem serka wiejskiego


KOKOSOWE GOFRY WEGAŃSKIE 
/przepis autorski/

35 g mąki pszennej graham
35 g mąki kokosowej premium (nieodtłuszczonej)
45 g sojowego jogurtu waniliowego (może być inny)
40 ml wody gazowanej
szczypta soli
łyżka cukru pudru trzcinowego
kilka kropli aromatu migdałowego
40 ml waniliowego napoju sojowego
łyżka oleju kokosowego

Jogurt zmiksować z mąkami, solą i cukrem, dodać olej, aromat, wodę i napój sojowy. Smażyć w dobrze rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia. (U mnie trwało to dwie minuty).
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!



You Might Also Like

11 komentarze

  1. Genialne rozwiązanie :D Gdybym miała wodę gazowaną to już jutro bym spróbowała ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. mega pysznie podane! wegańskich nie próbowałam, ale chyba należy będzie to zmienić (choć trochę obawiam się, czy wyjdą w jednym kawałku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie jedne z lepszych <3

    OdpowiedzUsuń
  4. gdy tylko będę miała lepszą gofrownicę, na pewno z wielką chęcią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z moich wegańskich wyszły ostatnio gofrowe roladki xd Mam więc teraz obawy do bez jajecznych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie spróbowałabym takich wegańskich, ale nie wiem czy mój opiekacz/gofrownica podoła temu zadaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chcę je, a nie mam u siebie połowy składników które podałaś. Wszystko musiałabym pozmieniać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze jak dasz 70g maki z glutenem, zwykly jogurt i mleko to tez wyjda :)

      Usuń
  8. Witam...
    Chciałabym zaprosić do polubienia oraz wzięcia udziału w konkursie z wartościową, godną uwagi nagrodą.
    Konkurs jest dla każdego więc prosiłabym o udostępnianie linka z konkursem na facebooku:
    https://www.facebook.com/zadawkuchni?ref=hl

    oraz berzpośredniego linka do konkursu:
    http://zadawkuchni.blogspot.co.uk/2014/04/konkurs-wiosenne-inspiracje.html

    ZAPRASZAM...!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę nie kumam jaki jest sens robienia gofrów wegańskich i podawania ich z serkiem wiejskim.. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano taki, że same ciasto na gofry jest wegańskie, więc jak ktoś nie ma jajka lub jest weganinem - może skorzystać z przepisu ;-)
      Ja weganką nie jestem, więc jem z serkiem wiejskim :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj