531. Omlet drożdżowy!

19 kwietnia


Przed całodniowymi przygotowaniami do Świat należy się porządne śniadanie - tym razem zdecydowałam się trochę poeksperymentować z drożdżami i zrobiłam... omlet drożdżowy! Robiony z takich samych proporcji jak biszkoptowy (2 jajka + 3 łyżki mąki) z tą różnicą, że dodałam do niego wyrośnięty zaczyn. Smakował genialnie - jak jeden wielki racuch z jajecznym posmakiem. Do powtórzenia w najbliższym czasie :)

A połączenie banan + kokos jak zawsze niezawodne!

Praca w kuchni wre od samego rana. Jak do tej pory mamy już upieczone ciasta i gotową sałatkę jarzynową, a dom wysprzątany na błysk. Teraz czas na rybę po grecku :) Lecę do kuchni, a Wam kochani życzę...

Wesołych Świąt!

Drożdżowy razowy omlet owsiany* słodzony syropem klonowym podany z bananem i plastrami kokosa
 * z ekologicznej mąki owsianej razowej (Symbio)


Od lewej: mazurek Red Velvet (choć na zdjęciu wygląda na pomarańczowy :P; babka serowo-morelowa, sernik na kruchym spodzie czekoladowym, makowiec japoński na kruchym spodzie


OMLET DROŻDŻOWY 
/przepis autorski/
/jedna porcja/

2 jajka
zaczyn (ok. 5g drożdży, kapka mleka, łyżka mąki pszennej tortowej, łyżeczka cukru pudru trzcinowego)
2 łyżki mąki owsianej razowej (więc łącznie 3)
łyżka syropu klonowego
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Rozrobić zaczyn z podanych składników, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn połączyć z jajkami, mąką owsianą, syropem klonowym oraz solą.
Odstawić na kolejne 30 minut.
Po tym czasie wylać masę na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię i smażyć około 3 minut z każdej strony.
Po tym czasie zdjąć z patelni i podawać.

Smacznego!

You Might Also Like

15 komentarze

  1. Ile dobroci! :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej! same pyszności :-)
    Omlet drożdżowy brzmi ciekawie, taki puszysty!
    Wzajemnie, radosnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle super puszysty <3

    OdpowiedzUsuń
  4. omlet idealnie puchaty, gruby i pyszny zapewne - w sumie u Ciebie... to tak zawsze :)
    ciacha też zachwycają - będzie uczta, będzie słodko, będzie smacznie! wesołych! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę o dokładny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo puszysty! Tobie również Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ma fajną strukturę! :) Podałabyś przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, super pomysł :) Możnaby poprosić o dokładny przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Urzekłaś mnie tym omletem. Jest taki puchaty. Koniecznie muszę kiedyś taki zrobić. I przyłączam się do prośby o przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki omlet koniecznie do zrobienia po świętach ;D
    A ciasta wyglądają świetnie. To będą pyszne święta :)

    Wesołych :*

    OdpowiedzUsuń
  11. ile pyszności! *-*
    i ten omlet! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealny, chyba najlepszy ze wszystkich. Długo sie wahałam czy go zrobic i cale szczescie, ze jednak sie zdecydowalam :D Jakby dodac do niego mak to byłby zupelnie jak paluch z piekarni. Polecam jednak dac łyzke mąki mniej zeby nie wyszedł za ciężki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam już w życiu kilkadziesiąt omletów i jednak wolę dawać trzy - dzięki temu się nie rozrywa :)

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj