528. Kawowe babeczki

16 kwietnia

 Kawowe drożdżowe babeczki* z mąki amarantusowej podane z domowym jogurtem wiśniowym, cukrem pudrem trzcinowym i kiwi
* przygotowane w wypiekaczu do muffinek



KAWOWE MUFFINY DROŻDŻOWE
/przepis autorski/
/1 porcja/

40 g mąki z amarantusa
30 g mąki pszennej graham
łyżeczka oleju kokosowego
łyżka syropu daktylowego
szczypta soli
ok. 8 g drożdży świeżych
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
małe jajko
ok. 40-50 ml mleka sojowego (może być krowie, kozie lub inne)

Produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. 
Odstawić na min. 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie przelać ciasto do nagrzanego opiekacza i piec ok. 15 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie domowy jogurt wiśniowy i kiwi).

Smacznego!


You Might Also Like

16 komentarze

  1. Prosze o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocza śniadaniowa armia <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bosko *.*
    Wydają się bardzo puszyste! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne śniadanie! :D
    Wiosenne, kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo, no proszę. u mnie też babeczki dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Powiem szczerze, że muffinek na drożdżach jeszcze nie robiłam, ale teraz widzę, że to błąd, bo wyglądają strasznie puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie urocze muffinki! :) Porywam kilka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne te muffiny! wydają się być lekkie i puszyste jak piórko!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześliczne zdjęcia, naprawdę! :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj