514. Kasztanowy chlebek bananowy na wspólne śniadanie!

02 kwietnia

Dzisiejsze śniadanie jem wspólnie z Martyną :* Długo nie mogłyśmy się zdecydować, co wybrać. Padło jednak na chlebek bananowy, którego Martyna chciała w końcu spróbować :) Ja piekłam go bardzo dawno temu, dlatego chciałam przypomnieć sobie jego smak. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała jakiegoś rzadko spotykanego składnika - płatków kasztanowych! Dzięki nim chlebek nabrał pięknego, karmelowego koloru i lekko słodkiego, orzechowego smaku. W połączeniu z olejem kokosowym i bananem stworzyły egzotyczną mieszankę smaków.


Drożdżowy chlebek bananowo-kokosowy z płatków kasztanowych nadziany twarogiem sernikowym podany z chipsami bananowymi 




DROŻDŻOWY KASZTANOWY CHLEBEK BANANOWY
/przepis autorski/

35 g płatków kasztanowych (mogą być też jaglane, owsiane i inne)
35 g mąki pszennej graham
jajko
łyżka syropu klonowego
łyżka oleju kokosowego (BioSklep)
szczypta soli
banan (100 g)
duża łyżka twarogu sernikowego
pół łyżeczki suszonych drożdży

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Płatki kasztanowe zalać do połowy* (!) ich wysokości wrzącą wodą (jeżeli używacie innych płatków, wtedy zalać je nawet 0,5cm ponad ich poziom).
Gdy płatki wchłoną wodę, dodać mąkę, jajko, syrop klonowy, rozgniecionego banana (zostawiając kilka plasterków do dekoracji), sól, rozpuszczony olej kokosowy oraz drożdże. 
Mieszać aż do połączenia się składników, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie ok. 40 minut).
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Połowę ciasta przełożyć do silikonowej foremki, w środku umieścić łyżkę twarogu.
Przykryć pozostałą częścią ciasta, a na wierzchu ułożyć plasterki banana.
Piec ok. 25 minut w 180 stopniach (grzanie dolne + wentylator).
Po tym czasie wyjąć z foremki i lekko ostudzić.

Smacznego!


* płatki kasztanowe słabo chłoną wodę, dlatego zalewam je tylko do połowy ich wysokości.


You Might Also Like

19 komentarze

  1. Uwielbiam chlebki bananowe! W każdej wersji :) Nie próbowałam jeszcze z serem w środku, jestem ciekawa, jak smakowało razem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł :)) a jakie piękne zdjęcia ze dech zapiera

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie się prezentuje ten chlebek i ......bezlitośnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja wersja brzmi przepysznie! :) Dzięki za wspólne śniadanie :* Teraz już spróbowałam chlebka, w wersji tradycyjnej, i mogę go modyfikować :) Jakbym miała te płatki to na pewno bym spróbowała takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo bardzo oryginalny i nowatorski pomysł nareszcie bo dość mam tej nudy blogowej

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! To mnie zachęciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł Ci genialnie *.*
    Cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały wypiek! Jestem bardzo ciekawa jak smakują te płatki kasztanowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny wybór na wspólne śniadanko! :)
    Niebawem zamierzam złożyć zamówienie na te płatki kasztanowe!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek bananowy uwielbiam w każdej wersji, więc na twoją też bym się chętnie skusiła! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ciekawa wersja chlebka! uwielbiam ten wypiek na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a jakie wymiary foremki ? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tyle razy już go piekłam, a nigdy nie wpadłam na dodatek drożdży. Następnym razem skorzystam chętnie z Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie ważne z czego i z czym - chlebek bananowy zawsze będzie pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  15. No genialny jeden z ulubionych wypiekow <3

    OdpowiedzUsuń
  16. muszę, muszę zrobić chlebek bananowy! :D z gorzką czeko i dużą ilością orzeechów! :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. z tymi płatkami musiał być jeszcze lepszy niz taki tradycyjny, który już sam w sobie jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj