488. Migdałowe chlebki z patelni!

07 marca

Na zmianę wynurzające i chowające się za chmurami słońce nie pozwalało zrobić w miarę dobrych zdjęć... stąd ta różnica w kolorach ;P



 Migdałowo*-bananowe "chlebki" z grubo mielonej mąki żytniej z nasionami chia podane z twarożkiem śmietankowym wymieszanym z musem morelowym oraz kremem pierniczkowym




MIGDAŁOWO - BANANOWE CHLEBKI Z PATELNI
[przepis autorski]
/1 porcja/

50 g mąki żytniej grubo mielonej z pełnego przemiału
15 g mąki migdałowej
jajko
ok. 60 ml płynu (u mnie napój turecki Ayran)
kilka kropli aromatu migdałowego
łyżeczka syropu daktylowego (lub innego słodzidła)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
banan
łyżeczka nasion chia

Składniki suche przesiewamy, łączymy z jajkiem, napojem, aromatem i syropem.
Miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól, sodę i nasiona chia.
Ciasto powinno być gęste, ale nie aż tak, by nie można go było oderwać od łyżki. Jeśli będzie zbyt gęste - dodać jeszcze płynu.
Odstawić na około 10 minut.
Połowę banana kroimy w kosteczkę i dorzucamy do ciasta.
Patelnię rozgrzewamy i natłuszczamy dowolnym olejem (u mnie kokosowy).
Kładziemy łyżką na patelnię formując placuszki. 
Smażymy około 4-5 minut z obu stron na średnim ogniu.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

20 komentarze

  1. Bardzo pyszne chlebki :)
    Proszę o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś mistrzynią placuszków i omletów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czai się tam z tyłu ta pyszna "pomazanka", której nie dane mi było spróbować niestety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostawić nas z takimi zdjęciami i bez przepisu to zbrodnia! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebki z patelni z bananem? Poproszę od razu podwójną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są naprawdę bardzo fajne , ciekawy pomysł , a z banankiem mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! I w towarzystwie pysznych dodatków. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentują się bardzo pysznie!
    chcę takiego chlebka! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proze o przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. same smaczne smaki - chlebki bananowe i to jeszcze z migdałami, do tego ten mus morelowy w twarożku i krem pierniczkowy - nie ma to jak dogadzać sobie tak smacznie rankiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak zawsze tworzysz cuda z patelni! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Może i różnica w kolorach, ale w smaku chyba żadnej nie było!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. jeeej <3 <3 mogę przepis?! Proszę ładnieee!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jesteś mistrzynią w placuszkach, plackach, omletach, omlecikach i innych cudach z patelni i pewnie nie jestem pierwszą, która tak myśli :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo mi miło, że tak o mnie myślicie, dziękuję :)

    Przepis już dodany :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jeny , jak to pięknie wygląda ! :D

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj