504. Drożdżowe muffiny z truskawkami

23 marca

Piękna pogoda... mamy już 23 marca, a to oznacza... że za niecały miesiąc będzie Wielkanoc :) Nie mogę się już doczekać, bo od Wielkanocy już znacznie bliżej do wakacji! A tegoroczne wakacje zapowiadają się wyjątkowo ciekawie :)


Dzisiejsze muffiny to efekt wczorajszego pieczenia ciasta z czekoladą i jabłkami. Trochę ciasta włożyłam do foremek i... oto są ;) Niby takie muffinki smakują identycznie jak ciacho z dużej blachy, ale jakoś... przyjemniej się je w takiej formie :)



Drożdżowe muffiny waniliowe z jabłkami i czekoladowymi kropelkami podane z truskawkami i kokosowym serkiem





DROŻDŻOWE MUFFINY Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM
/przepis autorski/

 60 g mąki pszennej tortowej
15 g mąki kukurydzianej 
ok. 5 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
70 g rzadkiego jogurtu waniliowego
mleko do rozrobienia zaczynu
łyżeczka pasty waniliowej
czekoladowe kropelki
kilka kostek jabłka
duża łyżka syropu klonowego
rozpuszczone masło do posmarowania muffinek

Robimy zaczyn - drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko i cukier puder. Odstawiamy na 14 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nakładamy ciasto do foremek, dekorujemy czekoladowymi kopelkami i kawałkami jabłka. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator).

 Smacznego!



You Might Also Like

18 komentarze

  1. Drożdżowych nie robiłam wyglądają pysznie! :) A przepis? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne, szkoda ,że ostatnio nie jem słodyczy, tęsknie troche za tym<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to współczuję :)

      Usuń
    2. Jak tęsknisz to po co się męczyć i sobie odmawiać? Ech... -.-
      Za to ja na pewno bym takich muffinek nie odmówiła! :))

      Usuń
  3. ale pampuchy, musiały być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. drożdżowe wypieki to ja w każdej formie i wersji uwielbiam i nie odmawiam sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o tyle co nie lubie drożdżowych wypieków to na takie muffinki bym się pokusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle cudownie się wszystko prezentuje i jakie delikatne i pulchniutkie w srodeczku :) !

    OdpowiedzUsuń
  7. przepiękne, jak z cukierni! czuć lato u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Ostatnio zaczelam sie lubic z drozdzami :)

      Usuń
  9. Nie mam pojęcia dlaczego, ale to śniadanie skojarzyło mi się z Alicją w krainie czarów ;D

    Za miesiąc to już będzie po świętach :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego napisałam, że za niecały miesiąc. 20 kwietnia przecież jest Wielkanoc.

      Usuń
  10. wyrosły jak ta lala :D puszyste i lekkie! takie śniadania są świetne :)
    Wielkanoc tuż tuż, i to mnie bardzo cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie Ci wyszły, są takie wyrośnięte :) A u mnie dzisiaj na śniadanie też muffiny były ;)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj