502. Omlet jogurtowy na wspólne śniadanie!

21 marca

Dziś śniadanie nie takie zwyczajne... bo jedzone wspólnie z Klaudią :*! Już kiedyś wspólnie gofrowałyśmy, teraz przyszedł czas na omlet :) To takie miłe uczucie kiedy wiesz, że ktoś setki kilometrów dalej je takie samo śniadanie. Ci którzy śledzą nasze blogi na pewno zauważyli, że obie uważamy go za jedno z lepszych śniadaniowych dań. Zdecydowałyśmy się na omlet jogurtowy, którego próbujemy po raz pierwszy. Wyszedł puszysty, delikatny, o wyczuwalnym smaku jogurtu. Do powtórzenia! :) A z Klaudią mam nadzieję, że zjem jeszcze niejedno wspólne śniadanie :) :*


 Daktylowy* owsiany omlet jogurtowy podany z kiwi i domową czekośliwką
 * syrop daktylowy


***
OWSIANY OMLET JOGURTOWY
/przepis wspólnego autorstwa/
/1 porcja/

40 g mąki owsianej
dwa jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g jogurtu greckiego
szczypta soli
+
ode mnie: łyżka syropu daktylowego do ciasta, kiwi i domowa czekośliwka do podania, olej kokosowy do smażenia

Jajka zmiksować ze szczyptą soli, syropem daktylowym i jogurtem greckim, dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować na gładką masę. 
Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię przelać masę jajeczną, smażyć ok. 4 minut z każdej strony na małym ogniu. 



***

Dziś pierwszy dzień wiosny... chyba na prawdę już do nas zawitała :) Z rana biegnąc do sklepu ubrałam tylko ramoneskę, bluzkę na ramiączkach, spodnie i baleriny. Cudownie!

You Might Also Like

26 komentarze

  1. aaach aż chce się żyć! pogoda dopisuje, wspaniałe śniadanie... nie no życie jest piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obie jesteście mistrzyniami omletów! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudownie ci wyrósł ten omlet. Koniecznie muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie podany grubas! :D Nieźle nam to wyszło, szczerze mówiąc :) Cieszę się, że się udało i liczę na więcej wspólnych śniadań! :) Również dziękuję :* A i zgrałyśmy się z mąkami owsianymi ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. ALe gruby :D
    Też dziś witałam wiosnę omletem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie wspólne śniadania ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje omlety jak zwykle zachwycają, szkoda że mi takie puszki nie wychodzą :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspólne śniadnka są super , a twój omlet jak zwykle idelanie pyszysty :) !

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba na żadnym blogu nie widziałam jak dotąd tak puszystych omletow. Chapeu bas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie! gruby jak jakaś babka/ciasto ;)

      Usuń
  10. u mnie też dziś omlecik! ale bananowy :)
    uwielbiam takie grubiutkie! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki grubasek! Ale czego innego tu się spodziewać po mistrzyni omletów :) Zawsze jestem pod wrażeniem Twoich placków i zastanawia mnie, jak Ty to robisz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudownie wyrośnięty. Nie wygląda jak omlet, a raczej jak puszyste ciasto! Pyszny musiał być - zwłaszcza, że wspólnie jedzony. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. te wasze omlety genialnie się prezentują - takie grubaski!! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, jaki grubasek! Kolejny raz nazwę cię mistrzynią w smażeniu omletów :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Poproszę o specjalny tutorial pt " Jak usmażyć idealnie gruby omlet " ! + dodatek " Jak usmażyć idealnie gruby omlet W CAŁOŚCI " :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby usmażyć omlet w całości, trzeba cierpliwie poczekać, aż się zetnie przynajmniej do 2/3 wysokości. :) Wtedy silikonową łopatką przewrócić ;D

      Usuń
  16. O co chodzi z tym przepisem własnego autorstwa? Ktoś Cię posądza o kradzież przepisów czy jak? :/ bo generalnie taki omlet widziałam wiele razy na blogach i photoblogach, więc raczej go nie wymyśliłaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu nie inspirowalam sie cudzym przepisem. Proporcje razem z Klaudia wymyślilysmy, tak puszystych jak naszs jeszcze nie widzialam.

      Kazdego mozna posadzic o kradziez, bo wczesniej na amerykanskich czy innych zagranicznych blogach na pewno ktos juz na to wpadl. Jak widzialas tak wysoki omlet z takich samych proporcji, to prosze o link :)

      Pozdrawiam

      Usuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj