501. Amarantusowe placuszki z czekośliwką

20 marca

Awokado zmiękło i czekało na wykorzystanie. Jako że smakuje mi najbardziej w formie słodkiego kremu, postanowiłam właśnie w taki sposób je zużyć. Żeby jednak nie było nudno, tym razem dodałam śliwki z kompotu od babci i powstała... czekośliwka! Lekko kwaskowata, słodka, aksamitna. Po prostu pyszna. 

Taki krem pasuje chyba do wszystkiego: placuszków, omletów, wypieków, owsianek... no właśnie do placuszków. Dzisiaj więc placuszki z płatków amarantusa, którego specyficzny smak nie był praktycznie w ogóle wyczuwalny. A więc - dzisiaj śniadanie szczególnie zdrowe :)


 Placuszki z płatków amarantusa podane z czekośliwką z awokado i żółtą śliwką



CZEKOŚLIWKA Z AWOKADO
/przepis autorski/

obrane awokado (ok. 140 g)
dwie łyżki syropu klonowego
łyżka cukru pudru trzcinowego
mały banan
ok. 100 g śliwek z kompotu

Owoce pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować z pozostałymi składnikami za pomocą blendera. 


You Might Also Like

9 komentarze

  1. Mam ostatnio pecha do awokado, czekam z utęsknieniem aż dojrzeje odpowiednio, po czym przypominam sobie o nim, gdy jest już w fazie gnicia.

    Dobre te placki! I o płatkach amarandusa mi przypomnialas. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś moją mistrzynią placuszków i omletów! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowe a jakie pyszne! perfekcyjne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie ładne, równiutkie te placuszki !

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda, każdy ze składników -zarówno krem jak i placuszki aż po śliwkę! pięknie podane, a w smaku pewnie jeszcze lepsze :) i tyle zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie podane , super dodatki czego chciec więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czekośliwka - przyjemność dla naszych uszu:) a placuszki wyglądają wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj