477. Gofry jak knedle... ziemniaczane!

24 lutego

Znów po niedzielnym obiedzie zostało puree ziemniaczane... nie chciałam trzeci tydzień z rzędu w poniedziałek robić knedli, więc padło na... gofry! Gofrownica kolejny raz mnie nie zawiodła - bez problemu poradziła sobie z ciastem ziemniaczanym. Gofry wyszły chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealne.

A to masło orzechowe jest bez wątpienia najlepszym ze wszystkich jakie do tej pory jadłam... pachnie jak krem Snickers i... prawie tak samo smakuje! 


PS. Podoba Wam się nowy banner? :)

Kokosowo-rumowe* gofry ziemniaczane podane z mango, surowymi pistacjami i masłem orzechowym crunchy



*smażone na oleju kokosowym + 2 łyżeczki Malibu do ciasta + wiórki kokosowe


KOKOSOWE GOFRY ZIEMNIACZANE
[przepis autorski]
/1 porcja/

Składniki:

150 g puree ziemniaczanego
2 łyżeczki Malibu (można zastąpić dowolnym aromatem)
80 ml naturalnego napoju sojowego (lub mleka)
łyżeczka wiórków kokosowych
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej (świetnie komponuje się z ziemniakami)
jajko
szczypta proszku do pieczenia
olej kokosowy do nasmarowania gofrownicy i łyżeczka do ciasta
surowe pistacje, mango i masło orzechowe do podania

Przygotowanie:

Puree zmiksować w malakserze z mlekiem, Malibu, wiórkami, solą, gałką muszkatołową i jajkiem. 
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej kokosowy.
Piec w natłuszczonej gofrownicy okolo 5 minut, przy czym w połowie pieczenia otworzyć gofrownicę na 10 sekund by para wodna się ulotniła.
Podawać z dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

14 komentarze

  1. dowód, że gofry można zrobić ze wszystkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę tego masełka ;)
    A banner wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo chrupiąco, zazdroszczę możliwości jedzenia domowych gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ty masz pomysły na te gofry! A masełko to skąd jest? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gofrów i knedli całe wieki nie jadłam, a tu 2 w jednym! Pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow. Knedli nie lubię, ale gofry na pure? Świetny pomysł ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo smakowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja to bym chciała chociaż jakiekolwiek gofry... :D

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj