451. Bananowy sernik sojowy bez sera!

28 stycznia

To ciasto zrobiłam z prawie takich samych proporcji jak ciasto z ciecierzycy, ale soja nadała mu zupełnie innej konsystencji, zbliżonej do ptasiego mleczka. Dlatego właśnie nazwałam je sernikiem. Zmiksowany dojrzały banan, skórka pomarańczowa i winogrona nadały takiej słodyczy, że nie trzeba było już dodawać cukru, a soja jest kompletnie niewyczuwalna. Pyszne, gorące i zdrowe. Takie śniadania właśnie lubię najbardziej. :)

PS. W sklepach już wiosenne kolekcje, dlatego wczoraj kupiłam sobie beżowe botki - motocyklówki, żeby potem nie okazało się, że wszystkie wykupili. Podobnie było w tamtym roku we wrześniu - kiedy było jeszcze +17 stopni, kupiłam workery. Po tygodniu nie było już ani jednej pary. :)

 Bananowy sernik sojowy z nerkowcami, kandyzowaną skórką pomarańczową i winogronami


BANANOWY SERNIK SOJOWY
[przepis autorski]
/1 porcja/

100 g ugotowanej soi
1 banan (ok. 100 g)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
kilka winogron

1. Soję zblenderować na gładką masę z bananem i jajkiem.
2. Dodać proszek do pieczenia, sól i mąkę, ponownie zmiksować.
3. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
4. Do masy dodać orzechy nerkowca i skórkę pomarańczową.
5. Przelać masę do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
6. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół winogrona.
7. Zapiekać aż do zrumienienia (u mnie 20 minut w trybie "ciasto")
8. Lekko ostudzic i jeść póki ciepłe :)

Smacznego!

You Might Also Like

18 komentarze

  1. najpierw spróbuję to ciastko z ciecierzycy, a potem wezmę się za soję :) fajnie, że można wyczarować takie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ,,8. Ostudzić i jeść póki ciepłe" - taki mały dysonans :P

    Ale pomysł świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekko ostudzic, zeby sie nie poparzyc :) tak to napisalabym "wystudzic" :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie serniki bez sera! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniki to moja miłość ! Ten jest wspaniały ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis! :) "Sernik" musiał być bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze, że jest przepis...;) Strączkowe ciasta uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten "serniczek" wygląda obłędnie! Pewnie tak samo smakował ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik z sojii ? Mniam , mniam, mniam
    Ja soję przeważnie jem na obiad , ale w takim wydaniu muszę koniecznie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Od dłuższego czasu czaję się na soję...
    W sklepach wiosenne kolekcje już? Co to się robi z tymi porami roku, nie wiem naprawdę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale czadowy wypiek! Do wypróbowania, zdecydowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale miałam dzisiaj wyczucie kupując opakowanie soi :) muszę zdecydowanie wypróbować, te z ciecierzycy też :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie nie nie :D Ja tu ograniczam a takie pyszności :< Zamienię tylko jajko i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj