445. Ryżowe buchty!

22 stycznia

Oj, dawno ich u mnie nie było. Ryżowe są bez wątpienia najdelikatniejsze. Mąka ryżowa pasuje mi tutaj najbardziej. Dla przełamania słodyczy - gorzka czekolada, która świetnie komponuje się z kiwi. Pycha :)

Buchty ryżowe podane z serkiem brzoskwiniowym z białą czekoladą, kiwi, bananem, pestkami dyni i gorzką czekoladą


Przepis pochodzi STĄD

Przepis na połowę porcji z moimi modyfikacjami:

RYŻOWE BUCHTY DROŻDŻOWE NA PARZE


Składniki ciasta drożdżowego (A):

1 łyżeczka drożdży
75 g mąki pszennej wrocławskiej
60 ml  naturalnego napoju sojowego

Składniki mieszam ze sobą, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki ciasta ryżowego (B):

75 g mąki z brązowego ryżu
75 g maki pszennej wrocławskiej
50 g cukru trzcinowego
75 ml waniliowego napoju sojowego

Przygotowanie:

Obie mąki przesiewam i mieszam ze sobą dodając stopniowo cukier. Dolewam napoju sojowego i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Następnie łączę ciasta drożdżowe (A) i ryżowe (B) aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (u mnie na całą noc).
Następnego dnia rano dzielę ciasto formując bułeczki. Dłonie zwilżam wodą. Po uformowaniu odstawiam na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Gotuję na parze przez 20 minut. Podaję z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!



You Might Also Like

26 komentarze

  1. jejku, jak to pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. standardowo piękne danko i pięknie podane i pięknie sfotografowane SUPER bo widzę progres

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowności! Pięknie podane i z pewnością pyszne, nie mam złudzeń:) I kolejna bloggerka przypomina mi o istnieniu owoców kiwi... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie to wygląda..i te dodatki...mmmm <3

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie zbyt długo już ich nie jadłam! ulubiony smak z dzieciństwa, kolejny :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ryżowe , a tak pięknie wyrosły!
    Kupujesz gotowa mąkę ryzową czy mielisz ryż?

    OdpowiedzUsuń
  7. Podziel się taką buchtą! Wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam te buły :D u mnie one zawsze latem królują na stole i to koniecznie z sosem jagodowym, niebo ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. dodasz przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Również byłabym wdzięczna za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Również byłabym wdzięczna za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też przyłączam się do prośby o przepis! Akurat mam mąki ryżowe, a buchty planuję od.. x lat :D Pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, nigdy ich u mnie nie było i czuję, że to poważny błąd! ;)
    Przepysznie się prezentują.
    Przepis, proszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. U Ciebie zawsze wszystkie śniadania wyglądają tak pięknie, kolorowo, optymistycznie. Aż chce się uśmiechać do jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  15. omg jakie to musi być pyszne!!!! <3

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj