430. Moskole na słodko :)

07 stycznia

Moskole są to placki z utłuczonych ziemniaków i mąki pieczone na blasze. Są one regionalną potrawą podhalańską. Pierwszy raz jadłam je w sierpniu ubiegłego roku podczas wakacji w Zakopanem i od razu przypadły mi do gustu. Tradycyjnie podawane są z masłem czosnkowym, jednak ja postanowiłam wypróbować je na słodko. Proporcje troszkę podobne do tych na kopytka: 1 kg ziemniaków, jajko, 0,5 kg mąki, sól i przyprawy. Zachowały się dwie sztuki z wczorajszego obiadu, więc postanowiłam wypróbować je na słodko - jak to ja :) Naprawdę warte spróbowania w obu wersjach, polecam :)

Moskole przyprawione gałką muszkatołową podane z biszkoptowym serkiem, granatem i pestkami dyni


You Might Also Like

17 komentarze

  1. fajne :)) chyba z obiadu zostawię sobie troche ziemniaków i tez przygotuje takie same :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe danie i serwetka teżżżżżż !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    Więcej informacji :
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

    OdpowiedzUsuń
  4. moja ciocia często robiła te placuszki, kiedy z obiadu zostawało dużo ziemniaków - uwielbiam je! ale nigdy nie pomyślałam, żeby zjeść je na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam te placki, są pyszne. Ale najlepiej smakują w górach, podobnie jak oscypki - oczywiście:) Mam kilka potraw i smaków, których nie odtwarzam w domu.

    Ale podoba mi się Twoja słodsza wersja... :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja lubie poznawac nowe smaki i odtwarzac je w domu :)

      Usuń
  6. Muszę wypróbować! :) Z tym, że na początek wypróbuję wersję wytrawną.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypominają mi troszkę serniczki z patelki ;) Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę koniecznie spróbować, bo brzmią i wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę jak placki ziemniaczane, tylko zdrowsze, bo nie smażone :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo chciałabym spróbować! lubię wszelkiego rodzaju placki i już wiem, że i te by mi posmakowały :) ale tu akurat chyba bardziej jestem chętna na wytrawną wersję :p

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe pomysł na moskole na słodko - rzeczywiście ja je znałam tylko z wytrawnej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. jeszcze ich nie jadłam i najwyższy czas to zmienić, bo kocham wszystko, co z ziemniakami ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ooo, a ja jadłam je tylko na wytrawnie, ciekawe, ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń
  14. pierwszy raz słyszę o takich plackach, ale brzmią ciekawie... w Twoim wykonaniu wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłam w Zakopanym właśnie, na wytrawnie i absolutnie mi nie podeszły, ale w takiej wersji sądzę, że dałabym się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ooo ciekawe! Jak smakuje gałka muszkatołowa? Nigdy nie próbowałam :)) Jestem ciekaw!

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj