409. Trzyskładnikowa bananowa frittata

17 grudnia

Wczoraj na zakupach w Lidlu:

Mama: Sandra, mamy jeszcze w domu banany?
Ja: Nie, zjadłam wczoraj ostatniego.
Mama: To biorę całą kiść.

Po przyjeździe do domu:

Mama: Sandra, przecież mówiłaś, że nie ma bananów, a tutaj leży cała kiść! (śmiech)
Ja: Ups...wydawało mi się, że już nie ma! Dobra, coś z nich jutro zrobię :)

No więc dzisiaj na śniadanie wykorzystałam łącznie 5 bananów. Zrobiłam banalnie prostą śniadaniową frittatę i banany zapiekane w cieście jogurtowo-makowym. Frittata była przepyszna, zwarta, jajeczna, naturalnie słodka, a ciasto dopiero co wyjęłam z piekarnika, więc jeszcze nie próbowałam :) W każdym razie ładnie wyrosło i wygląda smakowicie. 

Dzisiaj drugi dzień poszukiwania choinki. 


 Waniliowo-cynamonowa bananowa frittata z twarożkiem


FRITTATA Z BANANEM

Składniki:

2 duże jajka
120 g twarogu na serniki (u mnie Piątnica)
szczypta cynamonu i kardamonu
szczypta soli
2 duże banany
łyżeczka oliwy z oliwek
kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z twarogiem, przyprawami, solą i oliwą na gładką masę.
Dodać rozgniecionego banana, ekstrakt i ponownie zmiksować.
Przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć plasterki drugiego banana.
Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut.

Smacznego!


You Might Also Like

21 komentarze

  1. Baaaaanany <3 Moja wielka miłość , uwielbiam takie śniadania .
    Ja też jeszcze nie mam choinki ! Tak ciężko jakąś znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  2. A chlebek bananowy robiłaś??? Potrzebuje przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, robiłam:
      http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/09/331-czekoladowy-chlebek-bananowy.html

      Usuń
  3. Podasz przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nadmiar bananów?! Ich nigdy nie jest za wiele ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ta frittata! Bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja to wychodzę z takiego założenia, że bananów nigdy za wiele!;d i nikt nigdy mi takich pytań w sklepie nie zadaje, a będąc wczoraj również w Lidlu banany biorę odruchowo, niezależnie od mojego ośrodka mózgowego;d

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis na frittatę poproszę ;)
    u mnie choinka już kupiona szybciej, ale rok temu też szukaliśmy.. :p

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie odnośnie przepisów z ciastem francuskim (kiedys na blogu pojawiły się np. koperty z gruszkami z ciasta francuskiego) ile ciasta zużywasz na jedną porcję?

    OdpowiedzUsuń
  9. ta frittata wygląda naprawdę fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo apetycznie! Mam nadzieję, że ciastem też się "podzielisz" ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. FENOMENALNE! a podasz dokładny przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O, to coś dla mnie - wiernej fanki bananów :D
    Równierz prosiłabym o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O ja Cię...! :O Jako fanka bananów, nie mogę odwrócić wzroku od tej frittaty :D

    Też tak czasami mam, że kupuję nieświadomie coś czego w domu wcale mi nie brakuje :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Bananów nigdy dość :D! Nie jadłam jeszcze frittaty w wersji na słodko, pora nadrobić zaległości! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj