377. Jaglany omlet dyniowy

15 listopada

Ostatni kawałek dyni trzeba było jakoś mądrze spożytkować. Padło więc na omleta - w połączeniu z mleczkiem kokosowym i jagodami Goji namoczonymi w rumie smakował po prostu obłędnie! Do tego płatki, które ostatnio wygrywają z mąką.


Dyniowy omlet waniliowy z płatków jaglanych podany z mleczkiem kokosowym, kiwi i rumowymi jagodami Goji





Jagody Goji uznawane są za  „super owoce” m.in. ze względu na zawartość błonnika, żelaza oraz witamin: A i E. Witamina A pomaga w zachowaniu zdrowej skóry i prawidłowego widzenia. Witamina E przyczynia się z kolei do ochrony komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym. Jagody goji są określane mianem silnego antyutleniacza, który pomaga zwalczać wolne rodniki. 

Jagody Goji należą do kategorii: Skarby Ziemi, którą tworzą produkty szczególnie docenianie w różnych cywilizacjach i kulturach ze względu na swój prozdrowotny wpływ. Wszystkie Skarby swoimi właściwościami zapewniły sobie stałe miejsce w historii i długiej tradycji odżywiania. Jagody Goji są szczególnie doceniane ze względu na zawarte w nich antyoksydanty i długą historię ich stosowania w azjatyckiej kulturzy.

W tradycji tybetańskiej i chińskiej owoce goji cenione są i otaczane kultem od ponad dwóch tysięcy lat. W Chinach Jagody Goji, nazywane są „czerwonymi diamentami”, a także „owocami długowieczności”. O ich istotnym wpływie na dłuższe życie niech świadczy fakt, iż Chiny są krajem, którego średnia długość życia z roku na rok się zwiększa.

You Might Also Like

19 komentarze

  1. Wspaniale wygląda taki grubas :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakim cudem wychodzą Ci takie grube omlety? Cudowny!

    Nominowałam Cię do Liebster Blog ;)
    http://sniadania-fate.blogspot.com/2013/11/202-serniczek-z-ricotty-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  3. podasz przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie wiem, co ty robisz, że takie te omlety Ci wychodzą... ;) Ten jest cudny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie gruby, a połączenie dynia + mleczko kokosowe to coś wspanialego

    OdpowiedzUsuń
  6. jaglany i dyniowy jednocześnie, ideał!

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka różnorodność smaków! świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. grubaśny omlet, napakowany zdrowiem ! jaglany i dyniowy <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham wszelkie grubaski :D Pięknie podany!

    OdpowiedzUsuń
  10. też kiedyś robiłam z płatków jaglanych, ale nie wyglądał tak pięknie jak Twój. Pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba najgrubszy omlet, jaki w życiu widziałam:) Ale jaki śliczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. no i w końcu go zrobiłaś! :) jak zwykle wyszedł ci idealny. ach, no i trzeba chyba w końcu zacząć robić dyniowe zapasy na zimę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po Twojej rekomendacji nie było innej opcji, musiałam go zrobić <3 :*

      Usuń
  13. jaki cudowny kolor i taki grubiutki <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje omlety zawsze są tak nieziemsko grubaśne<3

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje się pysznie i ma wspaniały kolor :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj