373. Omlet kokosowy na wspólne śniadanie!

11 listopada

Dzisiejszy omlet jedzony w wirtualnym towarzystwie Marii :* jak i Ash :-) Wcześniej robiłam już omlet na mące kokosowej, z tym, że twarogowy. Co do zwykłego, biszkoptowego to miałam pewne obawy, czy wyjdzie. Na szczęście zarówno mój jak i dziewczyn prezentuje się zgodnie z zamierzeniami. Świetnie się przewracał i miał cudownie kokosowy posmak :)


Omlet z mąki kokosowej z otrębami żytnimi smażony na oleju z pestek słonecznika podany z duszoną w syropie klonowym żurawiną i siekanymi arachidami 


Otręby Żytnie Sante są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo.
Otręby żytnie są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. W celu podniesienia walorów smakowych i odżywczych otrąb, poddane zostały one procesowi prażenia (otręby stabilizowane).
Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, do kanapek czy sałatek. Można ich również używać jako składnik panierek do dań obiadowych. Jeśli zapragniemy dodać je do jogurtu czy mleka również możemy być spokojni o smak i wartość odżywczą takiego połączenia.


KOKOSOWY OMLET BISZKOPTOWY


Składniki:

2 jajka
łyżeczka stopionego masła
30 g mąki kokosowej
10 g otrąb żytnich
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta sody
sól
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą sody i soli. 
2. Żółtka zmiksować z mąką, otrębami, aromatem, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
3. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
4. Połączyć białko z ciastem.
5. Smażyć na bardzo małym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
6. Udekorować i jeść póki ciepły.


Smacznego!

You Might Also Like

28 komentarze

  1. wygląda świetnie:) pyszne śniadanie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. genialnie podany i taki pulchny! Twoje są zawsze idealnej grubości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, wyszedł idealny! taki pulchny, mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to wszystko ślicznie wygląda! i kubek, i talerz, i omlecik- no smacznie po prostu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale puchaty! Takie są naj naj naj!

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki puszysty! i ten sos żurawinowy, i orzechy, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak i Twój i Marii wygląda idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O u mnie też biszkoptowy :) Tylko ostatnio coś mi opadają.. Muszę popracować ;D
    Wygląda obłędnie, wysoki, puszysty <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Haha, wygląda na to, że nieświadomie wkręciłam się do Waszego wspólnego śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
  10. cudownie wam te omlety wyszły ! mam coraz większą ochotę na mąkę kokosową ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda idealnie <3 No i ten żurawinowy sosik, obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. chętnie bym spróbowała takiej żurwainy, świetnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale się zgrałyśmy z tymi omletami :P
    Ale ta wieżyczka z malin jest nie do pobicia :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  15. ło, śniadanie w doborowym towarzystwie i to nie byle jakie!
    a żurawina duszona w syropie klonowym skradła me serce

    OdpowiedzUsuń
  16. haha, kto by pomyślał, że i ash uda się załapać na nasze wspólne śniadanie! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Twoje omlety są zawsze imponujące! <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak dla mnie to idealny pomysł na śniadanie! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji ŻURAWINOWEJ! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Puchaty, wysoki, piękny omlet ! i taka żurawina do tego. <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Proszę jeszcze o bannerek do orzechowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda bosko !
    Zapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj