367. Karobowe ciasto z quinoa i awokado

05 listopada

Niedawno otrzymałam do przetestowania olej z pestek słonecznika od firmy ZIELONY NURT. Osobiście bardzo mi posmakował, mogę nawet stwierdzić, że jest lepszy od oliwy z oliwek - a to już naprawdę duże wyróżnienie. Do tej pory właśnie ona była moim numerem jeden. W dodatku pięknie pachnie - czysta esencja z ziaren. Olej słonecznikowy, który sprzedawany jest w marketach, to zupełnie coś innego, dużo gorszej jakości. Olej jest tłoczony na zimno, co oznacza, że nie wolno na nim smażyć. Postaram się go jednak wykorzystać do jakiegoś śniadania w najbliższym czasie. :)


WAŻNA INFORMACJA: Dodałam przepisy na kilka ostatnich śniadań, o które prosiliście:


Jeżeli macie jeszcze jakieś prośby co do przepisów, śmiało piszcie na maila. :)

Zaaktualizowałam też zakładkę "Wybrane przepisy", "Ulubione" oraz "Omlety". Enjoy! 


Co zaś do dzisiejszego śniadania - robiłam kolejny eksperyment :) Ostatnio polubiłam się z "płatkowymi" wypiekami, więc i w tym cieście grały pierwsze skrzypce. Wyrazista quinoa, karob, żurawina i syrop klonowy. Zespół idealny. Awokado nie czuć praktycznie wcale, więc polecam tym, którzy nie przepadają za tym owocem. :)

 Wegańskie klonowo-karobowe ciasto z płatków quinoa i awokado podane z suszoną żurawiną i jogurtem marcepanowym




KAROBOWE CIASTO Z PŁATKÓW QUINOA I AWOKADO
[przepis autorski]

1 mocno dojrzałe awokado (100 g)
kilka kropli aromatu śmietankowego
kopiasta łyżka karobu
łyżka syropu klonowego
50 g płatków quinoa
szczypta soli
suszona żurawina

1. Płatki quinoa wraz z solą zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
2. Awokado obrać, połączyć za pomocą widelca z płatkami.
3. Dodać aromat, karob, syrop klonowy i jeszcze odrobinę soli.
4. Wymieszać na gładkę masę.
5. Udekorować suszoną żurawiną.
6. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
7. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

15 komentarze

  1. Twoje śniadania to uczta nie tylko dla zmysłu smaku!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:) też dzisiaj będę piekła ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo kusząco :) Oryginalny, na pewno smaczny wypiek, chociaż karob zastąpię według własnych upodobań kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła! Uwielbiam takie wypieki. Zdrowe i pyszne :) I z pewnością wypróbuję resztę nowych przepisów! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam 1-porcjowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kusząca propozycja ! z płatków quinoa to kolejna nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapieczone, zdrowe, rozgrzewające i pyszne :D tyle korzyści z jednego wypieku :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. zapiszę, kto wiem, może się przekonam do awokado, bo wspaniale wyglada to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. połączenie kakao i awokado to przepis na zdrowy i smaczny poranek! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam jakiś uraz do awokado po nieudanej sałatce, ale to ciacho wygląda tak apetycznie że z pewnością bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo... zapisuje! Muszę to zrobić ;) mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wspaniale. Pysznie i słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda jak spękana ziemia w upalnym klimacie, wykorzystałaś tu mnóstwo zdrowych składników "na czasie". Świetny przepis, koniecznie trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi albo jak piekielna ziemia w otchlani Hadesu :)

      Usuń
  14. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji ŻURAWINOWEJ! Pozdrowienia z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj