366. Placki z kaszy gryczanej i serka wiejskiego

04 listopada

Po niedzielnym obiedzie zostało trochę kaszy gryczanej, więc trzeba było ją jakoś rozsądnie spożytkować :) Placki z kaszy chodziły za mną już od dawna. Żałuję, że zdecydowałam się je zrobić dopiero dzisiaj. Połączenie wyrazistej kaszy i ciągnącego się serka wiejskiego, posmak miodu i cynamonu. Do tego waniliowa czekolada na gorąco i można stawiać czoła poniedziałkowi :)


Budyniowe cynamonowe placki z kaszy gryczanej i serka wiejskiego z miodem podane z bananem i waniliową czekoladą na gorąco




PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ I SERKA WIEJSKIEGO
[przepis autorski]

pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej 
2 łyżki serka wiejskiego 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka miodu
kilka kropli ekstraktu waniliowego
szczypta cynamonu
3 łyżki budyniu krówkowego (25 g)
szczypta soli
1 średnie jajko

1. Kaszę ugotować najlepiej w mleku i wodzie w proporcjach 1:1 ze szczyptą soli.
2. Po ostudzeniu wymieszać z serkiem wiejskim, jajkiem, miodem, ekstraktem.
3. Następnie dodać proszek do pieczenia, cynamon, budyń i szczyptę soli.
4. Wymieszać na gładką masę.
5. Smażyć na niewielkim ogniu po około 7 minut z każdej strony.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

29 komentarze

  1. Smakowicie wygląda ale najbardziej kubek mi sie podoba.Pozdrawiam.Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  2. Boże, ta czekolada była taka gęsta Jak ta na plackach? Jeśli tak, to z chęcią bym ja ukradla!

    OdpowiedzUsuń
  3. jest jakaś szansa na przepis? bo wyglądają obłędnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaintrygowałaś mnie tymi plackami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z kaszy gryczanej robiłam, ale tylko na wytrawnie... jakoś mi na słodko nie pasuje xd

    OdpowiedzUsuń
  6. Ulala.... jak czekoladowo z rana:) Fajowy kubek, te placuchy jakie grube^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym nie zapomniala dodac proszku do pieczenia to by byly jeszcze grubsze :)

      Usuń
  7. Też mam taki kubeczek :) Już wiem co zrobię z kaszą jak mi zostanie z dnia poprzedniego :) Proszę o przepisz na te placki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje placki jak zawsze - bardziej grube niż szerokie ;) Pyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale kusisz tą czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ta czekolada na gorąco! <3 muszę kiedyś spróbować gryczanej na słodko, bo nigdy za nią nie przepadałam

    OdpowiedzUsuń
  11. wiejski uwielbiam, gryczaną zazwyczaj na obiad, ale w formie placków- jak najbardziej jestem chętna wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Łał świetne grubaski Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaszy gryczanej na słodko jeszcze nie jadłam, ale placuszki to świetny pomysł na jej wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kaszę gryczaną na słodko! W tych plackach musiala byc obłędna:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. To dopiero muszę zrobić . Pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Też mam w planach te z dodatkiem serka wiejskiego! Przekonałaś mnie jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jej, pychota! muszę je zrobić... i to bezglutenowe <3 jesteś boska! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne są, wprawdzie nie miałam budyniu, dodałam kaszkę ryżowa, kolejnym razem zrobię z budyniem

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj