347. Placuszki z płatków ryżowych z pigwą

16 października

Po dzisiejszym śniadaniu stwierdzam, że jednak lubię pigwę :) Trzeba tylko poczekać, żeby mocno dojrzała. 
Co do samych placuszków - kolejny eksperyment. Tym razem z użyciem płatków ryżowych, czyli jednych z moich ulubionych. Wyszły delikatne, o lekko ryżowym posmaku, z wyczuwalną nutą jajka. Smak lekko podchodził pod omlet, czyli tak jak lubię :) Następnym razem dodam tylko mniej owoców do środka, żeby struktura była bardziej zwarta. 

 Waniliowe placuszki z płatków ryżowych i mąki orkiszowej z psyllium i pigwą podane z serkiem wiejskim i sosem z jeżyn

Vanilla pancakes with rice flakes and spelled flour with psyllium and quince served with cottage cheese and blackberry sauce

PLACUSZKI Z PŁATKÓW RYŻOWYCH
[przepis autorski]

45 g płatków ryżowych
3-4 łyżki mąki orkiszowej
jajko
szczypta soli
łyżeczka psyllium
100 g pigwy
kilka kropli ekstraktu z wanilii
łyżeczka cukru trzcinowego

1. Płatki i psyllium zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
2. Po ostudzeniu wymieszać z mąką orkiszową, jajkiem, solą, ekstraktem i cukrem trzcinowym.
3. Wymieszać na gładką masę.
4. Dodać pokrojoną w kostkę pigwę.
5. Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut z każdej strony.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami

Smacznego!


You Might Also Like

8 komentarze

  1. z płatków ryżowych musiały być cudownie delikatne w smaku. poproszę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze pulchniutkie i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznosci :))


    OdpowiedzUsuń
  4. dobry pomysł na wykorzystanie płatków ryżowych! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O akurat mam płatki ryżowe :) Wyglądają przepysznie! Z owocami w środku- takie uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie placki ! Choć pigwy jeszcze nie próbowałam , prezentuję się przepysznie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. kolejne fajne pomysłowe śniadanko! jak widać można jeszcze wiele stworzyć z różnych śniadaniowych produktów i ty dajesz dobry tego przykład :) pysznie i zdrowo <3

    OdpowiedzUsuń
  8. z ryżowych? No, no, muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj