340. Omlet twarogowy. Omletowania ciąg dalszy.

09 października

Omlet sernikowy znają już chyba wszyscy. Jednak tym razem zamiast serka homogenizowanego czy sernikowego, postanowiłam użyć zwykłego, niemielonego twarogu typu klinek. Tak oto powstał ten omlet. Zapach, który unosił się w domu podczas smażenia skłaniał do jak najszybszego zdjęcia go z patelni. Jednak aby się udał, trzeba być trochę bardziej cierpliwym niż przy zwykłym biszkoptowym. 

Przepis taki jak na mój omlet sernikowy, z tą różnicą, że bez otrąb, a poza tym dodałam mniej twarogu (ok. 125 g), mąkę kokosową i aromat rumowy. 


Kokosowo-rumowy omlet twarogowy z wiórkami kokosa, kardamonem, musem z jabłek i malinami
Coconut-rum cheese omelette with dessicated coconut, cardamom, apple mousse and raspberries



OMLET TWAROGOWY
[przepis autorski]



125 g twarogu typu klinek

3 łyżki mąki kokosowej


łyżka wiórek kokosowych

szczypta kardamonu
kilka kropli aromatu rumowego
łyżka miodu
garść malin
2 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżka masła klarowanego

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg rozdrabniamy widelcem i łączymy z aromatem, wiórkami, miodem i żółtkiem.  Następnie miksujemy na małych obrotach białko z powstałą masą. Dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia i jeszcze raz miksujemy. Smażymy na natłuszczonej i dobrze nagrzanej patelni około 7 minut z każdej strony na małym ogniu. Podajemy z malinami i musem z jabłek.

Smacznego :)

You Might Also Like

19 komentarze

  1. W obliczu Waszych eksperymentów omletowych, zwykły omlet z jajka jawi się jako banalny nudziarz:p

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie wiem, jak Ci takie piękne wychodzą te omlety..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. :OOOOOOO
    Ej ej podaj dokładny przepis proszę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpinam się pod prośbę - Sandra, boski Ci ten omlet wyszedł *.*

      Usuń
  4. Alez on gruby! Takim omletem na pewno bym sie najadla :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mm i do tego tak genialnie podany *-*

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Twoje omlety! Zawsze są tak cudownie grrrrubaśne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. PYCHA PYCHA PYCHA PYCHA.... u mnie też dzisiaj omlet gościł na talerzu, jednak nie był taki wyrośnięty jak Twój :(

    OdpowiedzUsuń
  8. i szczęka mi opadła... sernik z patelni! Jaki grubaśny!

    OdpowiedzUsuń
  9. musiał być bardzo sycący :) wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi omlety sernikowe nie wychodzą takie puszyste :(..

    OdpowiedzUsuń
  11. grubaśny ci ten omlet wyszedł - perfekcyjnie innymi słowy ;D uwielbiam twarożek, zresztą tak jak większość białych serków itp :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam jaki grubasek :D mi tam opadają xd

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham te Twoje omlety! Zawsze są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje omlety są wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  15. omlet - wprost idealny. Jak z mojego snu :)! Wygląda jak cuwodnie, dobrze wypieczone ciasto - coś pięknego :). Nie chcę sobie nawet wyobrażać jak smakuję ...:)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj