321. Lokshen Pudding z malinami i domowym musem z jabłek

20 września

W końcu się za niego zabrałam. Kiedy zobaczyłam go u Nigelli, postanowiłam, że muszę go zrobić w najbliższym czasie. Dziś rano miałam spokój w kuchni, bo etap I remontu już za nami. 

Lokshen Pudding oznacza po prostu pudding z makaronu. Istnieje dużo różnych przepisów na to danie, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Dużym plusem na pewno jest łatwość przygotowania i możliwość modyfikacji wg własnych upodobań. Wystarczy ugotować makaron typu nitki, duże jajko zmiksować z serkiem wiejskim (150 g), przyprawami (cynamon, kardamon), dowolnym aromatem (u mnie waniliowy), odrobiną śmietanki, cukrem trzcinowym i solą. Połączyć z makaronem i przelać do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach. Podawać z ulubionymi dodatkami. Gotowe! :)

Pudding faktycznie jest bardzo zwarty, myślę, że gdybym dała mu chwilę odpocząć to mogłabym spokojnie wyjąć go z formy. Byłam jednak zbyt głodna, żeby czekać :) Aromatyczny, słodki, rozgrzewający. Gorąco polecam wszystkim fanom serka wiejskiego :)

 Śmietankowy Lokshen Pudding podany z malinami i domową goździkowym musem z jabłek 

You Might Also Like

17 komentarze

  1. Pudding z makaronu? Ale to genialnie wymyślone! :-)) Do zrobienia, do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym Ci go porwała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oo z chęcią bym taki zjadła :) Leci na listę 'do zrobienia' :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne to! pomysłowe :) ja robiłam kiedyś makaron zapiekany w twarożku, ale tak jeszcze nie próbowałam :p pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł! Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje.. wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Oho, super pomysł, na pewno wypróbuję - może jeszcze na dzisiejszą kolację?:) Prezentuje się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł! makaron w wersji śniadaniowej :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem tak, to jest jeden z najlepszych przepisów jakie widziałam, do tego genialna zdjęcia!
    Zdecydowanie trafia w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. co za genialny pomysł! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo smacznie i kreatywnie- lubię to! jako fanka serka wiejskiego, porywam zapiekańca w trybie natychmiastowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo super :D Lubię takie 'zapiekanki' :)
    Drugie zdjęcie świetne ! Podoba mi się mordka <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo mamo, muszę koniecznie zrobić! Super pomysł: )

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzadko jem makaron na słodko, ale w tej wersji z pewnością by mi bardzo zasmakował. :)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj