209. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Pyszny klasyk na weekend.

29 czerwca

Na śniadanie w wersji mini z duuużą ilością truskawek - coś między crumble, a ciastem przekładanym truskawkami :) Ciasto było robione "na oko" i wyszło go tak dużo w stosunku do ilości truskawek, że trzeba było użyć też innych owoców :)


 Śmietankowe ciasto drożdżowe w wersji mini przekładane truskawkami z cukrem trzcinowym udekorowane migdałową kruszonką

Alpro Soya to wyjątkowy napój o waniliowym smaku. Jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie zawiera witaminy B2, B12 i D oraz wapno. Jest pysznym, lekkostrawnym, pozbawionym sztucznych aromatów napojem.
Śmietankowy placek drożdżowy z truskawkami i migdałową kruszonką 
Śmietankowe ciasto drożdżowe (dłużej wyrastało i w sumie smakowało trochę jak biszkopt - co jest dość dziwne, bo to te samo co na placek :)) z truskawkami, bananami, morelami i migdałową kruszonką




Podaję przepis (składniki w przybliżeniu)
z tych proporcji wychodzą prezentowane ciasta + 4 duże pierożki

Na ciasto:

  • pół kostki drożdży
  • 800 g mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki waniliowego mleka sojowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • aromat śmietankowy
  • pół łyżeczki soli
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Na kruszonkę:

  • 200 g mąki
  • kostka masła
  • 150 g cukru
  • aromat migdałowy

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże, pół łyżeczki cukru i 3 łyżki letniego mleka mieszamy na gładką masę i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
2. Zaczyn wlewamy do dużej miski, dodajemy przesianą mąkę, proszek budyniowy, cukier, jajka (zmiksowane), aromat, sól, letnie mleko i wodę.
3. Kontrolujemy miękkość ciasta na etapie wlewania wody i mleka. (Nie może być twarde!)
4. Lepiej aby ciasto było kleiste, wówczas podsypujemy stopniowo mąką. Jeżeli od razu zrobimy za twarde, potem wyjdzie nam z tego gniot :P
5. Wyrabiamy tak długo aż ciasto przestanie kleić się do ręki. 
6. Na końcu dodajemy stopniowo olej rzepakowy i dalej wyrabiamy. Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym lepiej.
7. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
8. Po tym czasie wałkujemy i wkładamy do blaszek lub foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. 
9. Ciasto dekorujemy owocami, kruszonką i posypujemy cukrem trzcinowym. 
10. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

You Might Also Like

21 komentarze

  1. Ile drożdżowego! Podeślij mi troszkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. też bym chciała trochę takiego ciasta :) wygląda pysznie!
    a btw, otagowałam Cię u siebie, jeśli znajdziesz chwilę żeby odpowiedzieć na pytania to będzie mi miło:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ach czy jest coś lepszego od drożdżowego ciasta z kruszonką (a raczej wyżerania kruszonki paluchami) nad ranem? <3pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm te ciacha z owocami zachwycają *-* są super !! uwielbiam kruszonki hehe ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym takie ciasto drożdżowe aż mi ślinka cieknie na jego widok

    OdpowiedzUsuń
  6. o! i o to chodzi! to dziś upiekę! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. o rety ile ciast! :D
    chcę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jezu, ile pyszności, wyślij mi kawałek <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka pyszna drożdżówka , ja też chcę ...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. drożdżowe z owocami najlpesze na swiecie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaśliniłam klawiaturę przez te zdjęcia :D Wszystko wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale fajna mini fersja, a te dalsze zdjęcie wygląda jak pizza!

    OdpowiedzUsuń
  13. O rany, proszę o kawałek <3 Całe wieki nie jadłam takiego apetycznego drożdżowca.

    OdpowiedzUsuń
  14. Racja, klasyk! Ale grzechem byłoby w sezonie truskawkowym nie zasmakować takiego klasyka!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki klasyk mogłabym jeść codziennie;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile drożdżowych pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Drożdżowe wręcz kocham, moje najulubieńsze mniam!

    OdpowiedzUsuń

  18. porywam kawałeczek - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj