195. Makowe jabłuszko z gorącym musem truskawkowym

15 czerwca

Cudowna pogoda, cudowne śniadanie...dziś hedonistycznie od samego rana ;)



Waniliowe jabłuszko w chrupiącym orkiszowym cieście śmietanowym z dodatkiem maku podane z gorącym musem truskawkowym




Składniki:

Na jabłko w cieście

1 małe jabłko
50 g mąki orkiszowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól
jajko
ok. 50ml śmietany 12%
łyżeczka maku
kilka kropli aromatu waniliowego
łyżeczka cukru trzcinowego

Mąkę, proszek, sól, cukier i jajko połączyć za pomocą miksera. 
Następnie dodać śmietanę, aromat waniliowy i na koniec mak.
Z jabłka wydrążyć środek, pokroić na grube plastry i obtaczać w cieście.
Smażyć na dobrze nagrzanej, natłuszczonej patelni na małym ogniu.


Na sos

150 g truskawek
łyżeczka cukru trzcinowego 

Truskawki pokroić bardzo drobno, wsypać łyżeczkę cukru i trzymać na małym ogniu do czasu aż calkowicie się rozpadną. 






You Might Also Like

22 komentarze

  1. Nie no, dziewczyno - to jest genialne! :) Dawaj przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wspaniałe.. I ten mus... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda prze-genialnie! *.*
    u mnie pogoda niestety zawodzi... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne<3 poproszę o przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam jabłka w cieście, a ten mak musiał nadać im takiego fajnego charakteru! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pychotka, jabłko w cieście *-* z tym sosem świetne !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nooo wygląda nieziemsko :)A to chrupiące ciasto do mnie mówiii *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie. Takie jabłuszko w cieście jest super, no i truskawkowy mus, który jest dla mnie jednym z najlepszych dodatków do słodkich dań :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też bym chciała sobie pozwolić na takie hedonistyczne śniadanko :D I w sumie udało mi się, szkoda, że tylko w sobotę :( Ale u mnie też leniwie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyjeżdżam! Rozgrzewaj patelnię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie genialne! Ten sos wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetnie wyglądają! a ten sos to niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda i na pewno bosko smakuje:), gratuluję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj