192. Puszyste placuszki na serku z rabarbarem

12 czerwca

Oj, jak ja ich dawno nie robiłam, chyba ostatni raz gdzieś w grudniu. Teraz żałuję, że tak rzadko je smażę - są puszyste i delikatne, a połączenie rabarbaru i winogron to idealna równowaga kwaskowości i słodkości. Do tego waniliowy Danio i nie trzeba było nawet dosładzać. Dodałam też odrobinę kardamonu, dzięki czemu zyskały oryginalny smak :) Polecam, jeśli ktoś z Was jeszcze ich nie próbował.

PS. Mam 6 zaległych nominacji, więc postaram się dzisiaj wieczorem odpowiedzieć na wszystkie pytania :)

Pełnoziarniste cytrynowe placuszki na waniliowym serku homogenizowanym z rabarbarem i kardamonem podane z winogronami bezpestkowymi






Składniki:

150g serka waniliowego
4 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej
1 małe jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu cytrynowego
tłuszcz do smażenia
szczypta soli
szczypta kardamonu
ok. 60 g rabarbaru

Przygotowanie:

1. Biało ubić na sztywno ze szczyptą soli.
2. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę (oprócz rabarbaru)
3. Białko połączyć z ciastem za pomocą miksera.
4. Dodać pokrojony drobno rabarbar.
5. Na natłuszczonej patelni smażyć na małym ogniu przez około 5 minut z każdej strony.
6. Podawać z winogronami.

Smacznego!

You Might Also Like

20 komentarze

  1. Ale grubaski :) Śliczne :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie puszyste te placki ci ZAWSZE wychodzą :) co tam dajesz do nich ?? Szczyptę czarów i magii ?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie czary, magię i serce :)

      Usuń
  3. Ale grubaśne! Na serku, uwielbiam :) Wspaniale się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę baaardzoo puszyste ^^ Na pewno były pyszne :3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam pychota<3 rabarbar króluje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły rewelacyjne, takie pulchniutkie :)

    http://katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Grubaśne te placuszki i z pysznymi dodatkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. super się prezentują. mega grubaski :)

    mogę o przepis prosić ?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Masz rację.. placuszki na serku są bardzo puszyste i smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie puchate! I winogrona na górze, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. u mnie też ich dawno nie było :) ale puszyste wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, można prosić o przepis?:)

    OdpowiedzUsuń
  13. rzeczywiście puchate. Też robię prawie zawsze na serku, a wychodzą takie plaskate :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Faktycznie się dziś zgrałyśmy z tymi placuszkami :) Świetne Ci wyszły. Ja z rabarbarem jeszcze nie robiłam, ale zamierzam.

    OdpowiedzUsuń
  15. ślicznie się prezentują z tymi winogronami, oczywiście przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie puchacze :o Cudownie wyglądają z tymi winogronkami :3

    OdpowiedzUsuń
  17. po przekrojeniu- jakie apetyczne!
    i wielobarwne :>
    Pozdrawiam i dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie bym zjadła takie placuszki. Można prosić o przepis?

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj