96. Budyniowe placuszki mleczne z miodem a'la gofry i frittata

07 marca

Nie wyglądają apetycznie, ale są tak przepyszne, że ubolewam nad niemożliwością podzielenia się smakiem przez Internet :) Podczas pieczenia pachniały jak gofry znad morza (pewnie dzięki dodatkowi mleka w proszku), a smakowały jak budyniowe placuszki :) Po prostu cudo! Następnym razem zrobię je na patelni ;-) A więc oto i one: placuszki w kształcie gofrów :)


Budyniowe placuszki mleczno-miodowe w kształcie gofrów podane ze słodkim bananem


Czy Wam też się wydaje, że się uśmiechają? Haha, to chyba przez te banany ;P


Na życzenie dodaję przepis:

4 łyżki mąki pełnoziarnistej
jajko
16g mleka w proszku
mleko - około 50ml
łyżka budyniu
szczypta proszku do pieczenia
łyżeczka miodu

Wszystko miksujemy i przelewamy do natłuszczonej gofrownicy. :)

Jadłyście już nowe Ptasie Mleczko z Biedronki? ;-)


+ propozycja na zdrowy obiad:

Pełnoziarnista frittata z otrębami, łososiem, serem i warzywami podana z sosem tzatziki




Otręby żytnie Sante są źródłem  cennych składników odżywczych jak:  błonnik pokarmowy, białko czy węglowodany oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.  Otrębami możemy posypywać zupy, chleb z masłem, surówki, sałatki. Możemy używać ich jako składnik panierki. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka.


Składniki:

2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 łyżka otrąb żytnich Sante
łyżka mleka
tłuszcz do wysmarowania patelni
szczypta proszku do pieczenia
papryka
mini fasolka szparagowa
pół puszki łososia w sosie własnym
plasterek żółtego sera

Przygotowanie:

1. Nastawić piekarnik na 160 stopni.
2. Mąkę, jajka, otręby i mleko połączyć.
3. Do masy dodać paprykę, fasolkę szparagową i odsączonego łososia z puszki.
4. Dodać pokrojony w kosteczkę ser żółty, doprawić bazylią, oregano i pieprzem.
5. Na rozgrzaną patelnię przelać masę i smażyć około 5 minut na małym ogniu.
6. Przełożyć frittatę na blaszkę do pieczenia i zapiekać do zrumienienia.

Smacznego!






You Might Also Like

33 komentarze

  1. Placki smażone w gofrownicy? ;)

    A tego ptasiego nie jadłam ale musi być pycha skoro sernikowe <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Takie trochę jak z abstrakcyjnej sztuki ;p

      Usuń
  3. Pysznie wyglądają te placuszko- gofry :D
    A taką frittatę bym zjadła, smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne placuszki to czy gofry, nieważne bo na pewno są pyszne;)
    I jak to ptasie mleczko sernikowe, smaczne? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem niezłe, lekko cytrynowe, pewnie z przyprawa do sernika ;)

      Usuń
  5. Ale pyszne! Podziel sie przepisem:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyszności dziś serwujesz *.* placki wyglądają wyśmienicie, a ta frittata! Jak możesz tak kusić, gdy siedzę głodna i czekam na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o smaku sernika? wooo, musi być pyszne <3 jak wszystko co sernikowe :)
    a i dziękuję za podpowiedź co do twarożku - wycieczka do Biedronki gwarantowana :D

    Nominowałam Cię do Liebster Blog - zapraszam do zabawy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* od razu odpowiem na zaległe pytania :)

      Usuń
  8. haha, uśmiechają się! frittata pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Placuszki w formie gofrow - swietnie :) Bananowe to jedne z moich ulubionych, a wersja budyniowa to cos genialnego :D
    slodyczy nie jem, wiec dziekuje za ptasie mleczko, ale na frittate sie wpraszam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieudane, ale że smaczne to dodalam ;)

      Usuń
  10. ale dzisiaj podzieliłaś się smacznymi daniami :) to mtasie mleczko mus ibyć obłędne! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie oszukane gofry :D
    Ta frittata baaardzo mi się podoba:D

    OdpowiedzUsuń
  12. same dobre rzeczy pokazujesz!:) nie wiem, czym kusisz najbardziej:p
    ooo, o takim ptasim mleczku jeszcze nie słyszałam, chyba muszę się wybrac do Biedronki:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam jeszcze nowego Magnuma Black Espresso jutro dodam fotę :)

      Usuń
  13. uwielbiam frittate! najbardziej właśnie z łososiem, kiedyś często ją przyrządzałam.
    cielawi mnie smak tego ptasiego mleczka. nie jem słodyczy ale chyba kupie na spróbowanie i oddam mamie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. O, tego ptasiego jeszcze nie jadłam, a w post postanowiłam nie jeść słodyczy. Chyba kupię na zapas.
    Podzieliłabyś się przpisem na gofry?

    OdpowiedzUsuń
  15. piękna, apetyczna frittata :)

    OdpowiedzUsuń
  16. fajne gofry z tych placków hehe ;) przepysznie !
    i ta frittata też apetycznie wyglada ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. nie przepadam za ptasim mleczkiem, ale trochę kusi ten sernik;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie się właśnie piecze serniko-murzynek ;)

      Usuń
  18. właśnie widziałam ostatnio, że jest takie ptasie mleczko w biedronce, i jak dobre w smaku? :P
    zrobiłam sobie kiedyś taką frittatę ale dodałam na góre jeszcze ryż, była pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem niezłe, ale ma tylko posmak sernika ;p

      Usuń
  19. niezły patent, a po ptasie mleczko z chęcią się wybiorę. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. co za eksperyment, ważne, ze udany ;)

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj