101. Zapiekany twaróg waniliowy ze śliwką, miodem, daktylami, siemieniem lnianym i granolą.

12 marca

Przepis od Magdy z moimi modifykacjami :)

Górzyste rejony dzisiejszego Pakistanu i Iranu - właśnie stamtąd pochodzą owoce granatu. Z czasem granaty zaczęły być znane i otaczane czcią na terenach Indii, a przede wszystkim w Chinach jako „owoce długowieczności”. Starożytni Egipcjanie i Grecy traktowali granaty jako element sfery sacrum, przypisując im niezwykłe właściwości. „Owoce płodności”, bo tak je często nazywano zdobiły grobowce faraonów. Kleopatra wierzyła, że właśnie nim zawdzięczała swoją urodę. Grecy z kolei zawłaszczali sobie historię granatu, umieszczając legendę o zasadzeniu ich przez Afrodytę na cypryjskich wyżynach w swojej metodologii. Granat wrócił na karty historii w okresie późnego średniowiecza, kiedy to dotarł na Półwysep Iberyjski, dzięki kupcom fenickim. Stamtąd Krzysztof Kolumb wyruszając ku wybrzeżom Ameryki zabrał granaty w podróż, rozprzestrzeniając wiedzę o ich życiodajnych nasionach.

Zapiekany twaróg waniliowy ze śliwką, daktylami, miodem, siemieniem lnianym i granolą z granatem






Nowa Granola z granatem i jagodami to kolejny produkt śniadaniowy firmy SANTE, który urozmaici nasz poranny jadłospis. Połączenie chrupiących płatków zbożowych, otrąb pszennych z porcją witamin w postaci owoców to również pokaźna dawka zdrowia o poranku.
Jeśli do tego dodamy składniki mineralne: dbający o zdrowie naszych zębów i kości – fosfor*, wspomagająca układ odpornościowy – miedź* oraz utrzymujący prawidłowy metabolizm energetyczny– mangan*, otrzymamy pożywny śniadaniowy posiłek. A to nie wszystko! Nowa Granola zawiera 6% błonnika, o którego dobroczynnym wpływie nie trzeba nikogo przekonywać.
Kwintesencją wymienionych zdrowotnych wartości jest słodki smak granatu i jagód.

Bo zdrowie musi smakować!

• Już dwie porcje Granoli z Granatem spożywane regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pozwolą uzyskać powyższy efekt zdrowotny.



Składniki:

200g mielonego twarogu półtłustego
aromat waniliowy
4 daktyle
pół śliwki
łyżka siemienia lnianego
łyżka miodu
1 białko

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 200 stopni. 
Wszystkie składniki oprócz granoli, daktyli i śliwki wymieszać, dodać kilka kropli aromatu.
Z masą połączyć pokrojone w kostkę pół śliwki (lepiej nie dawać całej, bo puści za dużo wody).
Wkroić daktyle.
Zapiekać około 25 minut.
Pod tym czasie wyjąć i udekorować granolą.

Smacznego!


FANPAGE SANTE


You Might Also Like

31 komentarze

  1. Ale to musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super na śniadanie, pomysł na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Lubię tę granolę, choć w większych ilościach niż symboliczne jest zdecydowanie za słodka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W połączeniu z mlekiem czy twarogiem traci ta słodkośc :)

      Usuń
  4. Ale pysznie wygląda ten twarożek ♥ Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię tę granolę. :)

    Śniadanko musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. ja również, teraz co wieczór przed snem zjadam musli albo granole z gorącym mlekiem :)

      Usuń
  7. nigdy nie jadłam zapiekanego twarogu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię twarogowe śniadanka, więc to musiało być równie pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej też sycą, że względu na białko ;)

      Usuń
  9. Ale smacznie to wykombinowałaś :) Jako fanka serniczków, za punkt honoru stawiam sobie zrobienie go w jakiś leniwy poranek :D

    OdpowiedzUsuń
  10. szukam, szukam, i wciąż nie mogę się doszukać granatu w tej granoli. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja widzę takie małe zasuszone kuleczki, kolorem przypominające suszoną żurawinę :)

      Usuń
    2. W skladzie są kostki zelowe z jagód :)

      Usuń
  11. Podziel sie tą granola<3
    A tego twarogu na pewno spróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. orety, chcę tą słodką zapiekankę! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne te Twoje modyfikacje! Pyszne dodatki :) A granola z granatem mnie intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To taki serniczek trochę prawda? :)
    Pyszota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale bardziej twarogowy w smaku ;D

      Usuń
  15. szalejecie kobietki z tym twarożkiem zapiekanym!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. jakie to musiało być dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie dania! Pieczony twaróg, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. idealne śniadanie na taką nieprzyjemną pogodę : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pogoda była nawet niczego sobie, świeciło słońce cały dzień, ale za to zimnoo ;//

      Usuń
  19. wow , muszę go dodać do zakładek i koniecznie zrobić , super pomysł na smaczne śniadanko ;D

    OdpowiedzUsuń

JemyZdrowo.pl
mytaste.pl

Subskrybuj